‘Sorry van Trudeau voor Blackface is afdoende’

19 september 2019Leestijd: 3 minuten
Justin Trudeau bij de aftrap van zijn campagne. Foto: AFP

De Canadese premier Justin Trudeau beleeft een moeilijke start van zijn herverkiezingscampagne. Het Amerikaanse weekblad Time onthulde woensdag een foto uit 2001 van de premier  met zwart geschminkt gezicht (‘Blackface’). Het is gedrag dat in Noord-Amerika als kwetsend en racistisch wordt ervaren. Zijn Trudeaus excuses afdoende?

Op het moment van de foto was Trudeau 29 jaar oud en docent aan een privéschool in de Canadese stad Vancouver. De foto werd gemaakt tijdens een feestje met als thema ‘Arabische nachten’. Trudeaus gezicht is zwart geschminkt en hij draagt een tulband en een gewaad.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Twee keer Blackface: ‘Dacht toen dat het niet racistisch was, weet nu beter’

Trudeau heeft intussen omstandig zijn excuses aangeboden voor de foto. ‘Ik had beter moeten weten en het niet moeten doen. Het spijt mij echt.’ Naar eigen zeggen was Trudeau zich destijds nog niet bewust van hoe gevoelig dit ligt. ‘Ik dacht toen niet dat het racistisch is, maar nu weet ik beter’.

Ook gaf Trudeau toe dat hij als middelbare scholier zijn gezicht zwart had geschminkt toen hij een lied van de zwarte zanger Harry Belafonte zong. Hij vraagt de Canadese bevolking nu om vergeving.

De publicatie van de foto komt voor de Canadese premier op een uiterst ongelukkig moment. Vorige week begon hij met zijn campagne voor de Canadese verkiezingen op 21 oktober.

Schandalen achtervolgen Trudeau

De premier van de Liberale Partij hoopt dat de kiezer hem een nieuwe termijn als premier gunt. Trudeau werd vier jaar geleden verkozen na een campagne waarin hij zich als progressief en liberaal presenteerde. Tijdens zijn premierschap raakte Trudeau verwikkeld in diverse schandalen.

Zo beweerde een journaliste dat de premier haar in 2000 had betast, en droeg Trudeau tijdens zijn staatsbezoek aan India traditionele Indiase kleding, waardoor het leek alsof hij de spot dreef met de lokale cultuur. Ook ontsloeg Trudeau vorig jaar een minister van inheemse afkomst, wat een politieke rel ontketende.

Trudeau werd door politieke opponenten meteen gekritiseerd om zijn ‘Blackface’. De leider van de Nieuwe Democratische Partij, Jagmeet Singh, vroeg zich af ‘wie de echte Trudeau is’, verwijzend naar het liberale imago dat de premier van zichzelf uitvent. De Canadese Groene Partij vindt dat Trudeau heeft gefaald in het tonen van ‘sociaal-rechtvaardig’ leiderschap.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook de Conservatieve Partij, de belangrijkste concurrent van de liberalen, uitte felle kritiek op de premier. Volgens partijleider Andrew Scheer blijkt uit de foto dat Trudeau ‘iemand is met een totaal gebrek aan integriteit en beoordelingsvermogen’. Scheer stelt dat Trudeau het land niet meer kan leiden.

Hebben de critici van Trudeau gelijk en is Trudeau met zijn zwart geschminkte gezicht te ver gegaan om door te kunnen als premier? Of zijn zijn uitgebreide excuses genoeg voor een foto die achttien jaar geleden is gemaakt? Praat mee!
De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.