‘Maak wat van je leven in plaats van altijd maar te wijzen’

20 september 2019Leestijd: 2 minuten
De Canadese premier Justin Trudeau - AFP

Een dag nadat een foto uit 2001 werd gepubliceerd van de Canadese premier Justin Trudeau verkleed als Aladdin, inclusief donkere schmink, is ook een video van Trudeau in blackface opgedoken uit de jaren negentig. De premier heeft zich opnieuw verontschuldigd. Zijn excuses afdoende?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

R.M.A. Camphuijsen

Zie werkelijk niet in waarop die excuses gebaseerd zouden zijn. Toen geen item, nu zou het ook geen probleem moeten zijn. Het verbaast me dat iemand die leiding moet geven aan een land meent dat hij diep moet buigen nu. Trieste kwestie.

Ermin de Winkel

Het is zelfs teveel. Als iedereen verantwoording zou moeten afleggen voor gedragingen die toen wel maar nu minder geapprecieerd worden is het hek van de dam.
Is trouwens dat Iraanse festival waarbij zwartgeschminkte mensen optreden al van de lijst van immaterieel erfgoed afgehaald?

M.J. Luteijn

Waarom moeten we ons tegenwoordig altijd verontschuldigen voor zaken die indertijd helemaal geen item waren? Ik ben als brunette wel eens met carnaval als Pippi Langkous gegaan. Moet ik nu mijn excuses aanbieden aan alle roodharige vrouwen met lang haar? Zo kan ik er nog wel een paar verzinnen. Volgens mij begint iedereen die niet 100 procent man en blank is, te zwelgen in zieligheid. Maak wat van je eigen leven in plaats van altijd maar achterom te kijken en met het vingertje te wijzen.

Marion Jansen

Deze sorry is niet afdoende, maar veel teveel.
a. Het gaat om heel lang geleden en toen lag alles niet zo gevoelig als nu.
b. Die hele ophef om alles maar beledigend en discriminerend en racistisch te vinden is over the top.

Willemijn Voigt

Belachelijke ophef over iets wat in de jeugdjaren heeft plaatsgevonden. Ik heb meerdere malen m’n gezicht zwart gemaakt in mijn jonge jaren, o.a. toen ik acteerde als Zwarte Piet. En voor een verkleedfeest van de kleuterschool van mijn kinderen, kreeg mijn ene kind een geel snoetje en een Chinees pakje aan en het andere kind een bruine snoet en een indianenpak. Racisme? Wát een onzin!

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.