‘Vrouwen werken harder, zijn intelligenter en serieuzer’

17 september 2019Leestijd: 3 minuten
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren - ANP

Volgens Kajsa Ollongren is het de hoogste tijd voor een vrouwelijke premier in Nederland. In een interview met het AD noemt de minister van Binnenlandse Zaken het gek dat er nog nooit een vrouwelijke minister-president is geweest. Bent u het met haar eens?, vroegen we. Of moet een premier beoordeeld worden op kwaliteit en niet op sekse?

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Pieter Verdouw

Toen ik de stelling zag was mijn eerste reactie “misschien wel”. Echter na het lezen van de namen in het begeleidende stukje (met uitzondering van die van Annabel Nanninga) en tot nu toe in de reacties is het een beslist “Nog lang niet”. Voor Cora van Nieuwenhuizen heb ik ook nog een advies: Ik had graag in het Nederlands elftal willen voetballen, maar er waren helaas een paar duizend betere spelers.

H.P.J. Blom

Het is al tijden “de hoogste tijd” voor een vrouwelijke premier. Als dat de beste keus is.

Dat die er nog niet is geweest geeft toch te denken, elders zijn wel bekwame vrouwen premier.

Kunnen wij Jacinda Ardern niet overnemen?

Liesbeth de Vogel

Ik ben het eens met de stelling.

Niet omdat één van de genoemde dames mij aanstaat. Niet omdat Nanninga ertegen is omdat ze met haar beperkte verstand denkt dat deze vrouw een voorbeeldfunctie voor jonge meisjes zou zijn.

Nee, omdat vrouwen over het algemeen harder werken, intelligenter, en serieuzer zijn.

Om als vrouw een toppositie te bereiken moeten zij over het algemeen veel harder werken, en daarnaast een gezin draaiende houden en daarnaast kinderen baren en opvoeden. De vrouwen die met deze driedubbele taak in de vijver terecht komen waaruit de mooiste vissen gevist worden, zijn dus van een heel ander kaliber dan de mannen die hierin terecht komen. Vaak lukt dat alleen als deze vrouwen niet trouwen of geen kinderen hebben. Of een man als achtervang hebben die zonder tromgeroffel van alles op de achtergrond regelt. Vreemd genoeg wordt dit laatste als een vrouwentaak gezien.

Neetje Hoogesteger

Vrouwelijke premier: prima. Maar alleen bij gelijke geschiktheid. En vooral geen Kaag en Ollongren! Hebben nog niets gepresteerd. Al vinden ze zichzelf heel wat.

J. Mulder

Het is niet de hoogste tijd voor een vrouwelijke premier. Het wordt tijd voor een betrouwbare premier. Iemand die geen loze beloftes doet. Rutte is de kampioen. Hij had zo model kunnen staan voor een stripfiguur bij Asterix en Obelix. En Ollongren is vergelijkbaar. Nog niet koud aan de macht of een van de belangrijkste oude parels van D66 werd de nek omgedraaid: het referendum. Ik laat haar bestuurlijke missers in de hoofdstad maar buiten beschouwing. Ook als minister heeft zij genoeg steken laten vallen.

Als er een premier komt, dan op basis van kwaliteiten.

Het wordt tijd de kiezer dit mag bepalen. Modernisering van ons staatsbestel is dringend nodig.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.