‘Het is de hoogste tijd voor een vrouwelijke premier’

16 september 2019Leestijd: 3 minuten
Rutte III op het bordes Foto: ANP

Volgens Kajsa Ollongren is het de hoogste tijd voor een vrouwelijke premier in Nederland. In een interview met het AD noemt de minister van Binnenlandse Zaken het gek dat er nog nooit een vrouwelijke minister-president is geweest. Volgens Ollongren is het ‘belangrijk dat dat echt een keer gebeurt’.

Ollongren is daarmee de tweede D66-minister die vindt dat er een vrouwelijke premier moet komen. Eerder zei partijgenoot Sigrid Kaag al dat het glazen plafond moet worden doorbroken. Volgens Kaag is het een ‘achterhaald automatisme’ dat de lijsttrekker van politieke partijen een man is. Ollongren vindt dat er veel inspiratie van een vrouwelijke leider uitgaat voor meisjes.

Leiderschap van D66

Zo wijst ze onder meer naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ollongren omschrijft haar als ‘een baken van rust en wijsheid’. Merkel inspireert Ollongren: ‘Bekijk een foto met haar en andere wereldleiders en je ziet wie de baas is: zij.’

De vrouwelijke D66-ministers staan aan de vooravond van een leiderschapsstrijd in hun eigen partij. Een jaar voor de verkiezingen, die in maart 2021 gepland staan, moet de nieuwe leider van de partij bekend zijn. Zowel Ollongren als Kaag sluit niet uit zich te kandideren.

Annabel Nanninga, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Amsterdam, hekelt Ollongrens uitspraken. Op Twitter noemt zij het een ‘merkwaardige assumptie dat meisjes pas denken premier te kunnen worden als er een vrouw het ambt uitoefent:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Toch lijken de uitspraken van Ollongren en Kaag aan te sluiten bij een breder gevoel in de samenleving. In augustus publiceerde EenVandaag onderzoek naar het draagvlak voor een eerste vrouwelijke premier. 54 procent van de ondervraagde vrouwen vond het daar tijd voor, terwijl ook 35 procent van de mannen dat vond.

Stem op een vrouw

De kansen op een vrouwelijke premier waren bij de afgelopen Tweede Kamer verkiezing klein. Alleen de Partij voor de Dieren had met Marianne Thieme een vrouwelijke lijsttrekker. Ook liep het aantal gekozen vrouwen terug tot 54. In 2012 werden nog 60 vrouwen gekozen in het parlement en in 2010 werd een hoogtepunt bereikt met 64 gekozen vrouwen. Sindsdien is de campagne ‘stem op een vrouw‘ gelanceerd, die het aantal vrouwen in de politiek wil verhogen.

Of Kaag en Ollongren veel kans maken om de eerste vrouwelijke premier te worden, is de vraag. In recente peilingen lijkt D66 zetels te verliezen ten opzichte van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Mogelijk maakt Cora van Nieuwenhuizen (VVD) meer kans. De minister van Infrastructuur en Waterstaat liet deze zomer tegen Elsevier Weekblad weten graag de eerste vrouwelijke premier te willen worden.

Kunt u zich vinden in het idee van deze ministers? Is het de hoogste tijd voor een vrouwelijke premier, of zou het niet zo’n groot onderwerp van discussie moeten zijn? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.