‘Blok moet Turkije op de vingers tikken om massa-arrestatie’

20 augustus 2019Leestijd: 2 minuten
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AFP

De Turkse politie heeft zeker 418 mensen opgepakt die banden zouden hebben met de Koerdische terreurbeweging PKK. Dat meldde het Turkse staatspersbureau Anadolu maandag.

Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken waren er arrestaties in 29 provincies.

Het nieuws volgt op de bekendmaking dat de burgemeesters van drie grote steden in het zuidoosten van het land zijn vervangen tijdens een onderzoek naar terreurgerelateerde activiteiten.

Het gaat om de gekozen bestuurders van Diyarbakir, Mardin en Van. Ze zijn alle drie lid van de pro-Koerdische partij HDP. President Recep Tayyip Erdogan beschuldigt de HDP er geregeld van dat zij banden zou onderhouden met de PKK.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt onderzocht of de burgemeesters zich schuldig hebben gemaakt aan de verspreiding van propaganda of dat ze lid zijn van een terroristische organisatie. Daarvoor is geen bewijs geleverd en zij hebben nog niet de kans gehad zich te verweren. De drie worden vervangen door een waarnemend burgemeester van Erdogans regeringspartij AKP, die waarschijnlijk blijft zitten tot de volgende verkiezingen.

Op deze manier zijn sinds de mislukte coup van 2016 al honderden Koerdische politici vervangen, onder wie veertig burgemeesters Ze mogen meedoen aan de verkiezingen, maar worden na winst opgepakt. Erdogan breidt zo zijn macht in het gebied uit.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu, noemt de arrestaties op Twitter ondemocratisch. Hij wijst erop dat de drie met een meerderheid zijn gekozen bij de recente verkiezingen in maart. In de gebieden wonen overwegend Koerden.

Nederland doorgaans terughoudend

Nederland is doorgaans terughoudend bij dit soort voorvallen en lost eventuele problemen liever op via diplomatieke weg. Bij de arrestatie van het Eindhovense SP-raadslid Murat Memis bijvoorbeeld toonde minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) zich opvallend terughoudend. Hij bleef vasthouden aan ‘stille diplomatie’, ook toen linkse partijen in de Tweede Kamer hem in juni opriepen druk op Erdogan uit te oefenen. Memis zat toen al twee maanden vast in het land en had een uitreisverbod.

Wat vindt u? Moet de politiek zich uitspreken tegen deze ondemocratische wantoestanden? Of moet de Nederlandse regering haar handen hier niet aan branden en gaat het om een binnenlandse aangelegenheid? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.