’18 miljoen euro is letterlijk een druppel op de gloeiende plaat’

28 augustus 2019Leestijd: 3 minuten
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Foto: AFP.

Inmiddels heeft hij het geld toch geaccepteerd – op voorwaarde dat zijn land zelf de controle heeft over de fondsen – maar aanvankelijk weigerde de Braziliaanse president Jair Bolsonaro de 18 miljoen euro die de G7-landen hem wilden schenken om de bosbranden in de Amazone te bestrijden. We vroegen onze lezers of dat terecht was. Lees een selectie van de reacties op de Stelling.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

J. Mulder

Hier is over duidelijk sprake van de grootheidswaanzin van de Franse president Macron. Hoe zou hij het vinden als andere landen zich gingen bemoeien met een ramp in zijn eigen land zonder hem er bij te betrekken? Dat is gewoon een denkfout van iemand die denkt de opvolger te zijn van de zonnekoning.

Dat Brazilië hulp nodig heeft, staat boven alle twijfel. 18 miljoen vanuit de G7 is echt een lachertje. Daar laat je misschien 20 keer een vliegtuig voor opstijgen

Maar Bolsonaro zal uiteindelijk hulp moeten accepteren. Dat beseft hij drommels goed. Vandaar dat hij nu het leger inzet.

 

Ermin de Winkel

Bolsonaro heeft in zoverre gelijk dat de heer Macron de situatie voor eigen gewin wil gebruiken. Die 18 miljoen kan inderdaad beter gebruikt worden voor adequate maatregelen dichter bij huis (uiteraard met de nadruk op adequaat).

Verder zijn de branden in de Amazonas een jaarlijks terugkerend fenomeen, waarvan niet eens bekend is of het dit jaar erger is dan voorgaande jaren.

Verder is Brazilië verre van armlastig, al is de verdeling mogelijk niet optimaal.

Conclusie: de heer Bolsonaro heeft in deze gróót gelijk.

 

Anton Dreesmann

Het is een typisch koloniaal gebaar, om zo’n fooi te sturen, terwijl we zelf soja en vlees importeren. Wat je ook van Bolsonaro mag vinden, hij heeft groot gelijk om dit te weigeren.

Annette Schols

Wat een pracht stunt van Bolsonaro! Hij heeft die over het paard getilde Fransman mooi een spiegel voorgehouden, zodat hij zijn eigen arrogante kop eens goed kan bekijken. Het is inderdaad een pure belediging om de president van Brazilië niet uit te nodigen, terwijl het nota bene gaat om bossen in het Amazonegebied. Laat die Franse blaaskaak eens kijken wat er allemaal mis gaat in zijn eigen land. Je kunt inmiddels een hele waslijst maken en het is ook nog eens zo dat het daarbij om voornamelijk menselijke problemen gaat en niet zoiets als een brand in de bossen. Ofschoon dat waarschijnlijk ook gedeeltelijk mensenwerk is geweest. Een vorige schrijver maakte de opmerking dat er beter anticonceptie materiaal uitgedeeld zou kunnen worden in de wereld. Dat is een ware en rake opmerking. Zoals het nu gaat, gaat het alleen maar de verkeerde kant op. En ook de opmerking van Bolsonaro dat Europa maar beter zelf bomen kan planten…. dat is ook een waarheid als een koe!

 

Johnny Ligtenberg

We zijn hier in Europa wel heel vreemd bezig. Wel bezorgd zijn om bomen in de Amazone maar de deelstaat Hessen is van plan 120.000 bomen in een oerbos te kappen voor windturbines. Heb ik op de G7 niets van gehoord. Dus Bolsonaro heeft groot gelijk.

 

F Geurts van Kessel

18 miljoen euro. Letterlijk een druppel op een gloeiende plaat van de G7, die daarvoor natuurlijk wel menen het daar in Brazilië effe voor het zeggen te krijgen.

 

Jeroen Hetzler

Ik denk dat het verstandiger is om eerst eens met Bolsonaro te overleggen i.p.v. weer gewenst emotioneel te reageren. Volg je hart, maar denk vooral niet na over de gevolgen. Kenmerkend waar het om planeetreddende zaken gaat. Het ecologisme zet zich door deze emotionaliteit buiten spel. De problemen worden bovendien door China veroorzaakt, niet door Europa. Macron slaat de plank dus mis.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.