‘Brazilië heeft gelijk dat het G7-geld voor Amazone weigert’

27 augustus 2019Leestijd: 2 minuten
Platgebrande bossen in Brazilië Foto: AFP

Bedankt, maar niet op deze manier. Zo valt de houding van de Braziliaanse president Bolsonaro samen te vatten. Hij weigert een bedrag van 18 miljoen euro dat de G7-landen hem wilden schenken. Het geld was bedoeld om te helpen bij het blussen van de branden in de Amazone.

Maar Brazilië stelt het geld niet nodig te hebben. De kabinetschef van de
Braziliaanse president zei maandagavond tegen een Braziliaans medium dat het aanbod een ‘overbodig initiatief’ is, dat beter gebruikt kan worden om nieuwe bossen in Europa aan te planten.

G7 heeft ‘koloniale mentaliteit’

De Braziliaanse toorn richt zich vooral tegen de Franse president Emmanuel Macron. Die had de branden in de Amazone op de agenda van de G7 geplaatst, zonder Bolsonaro uit te nodigen voor dat gesprek. Op Twitter sprak Bolsonaro zich daar fel tegen uit: ‘Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is.’

‘Nep-informatie van Macron’

De Braziliaanse president beschuldigt Macron ervan de branden in de Amazone voor ‘persoonlijk politiek gewin’ te gebruiken. Ook verspreidt Macron volgens Bolsonaro valse informatie. Zo staat er bij een tweet van de Franse president een foto van brandende bossen die is gemaakt door een fotograaf die in 2003 overleed.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bij die foto schreef Macron ‘ons huis staat in brand’ en hij beweerde dat de Amazone voor 20 procent van de zuurstof op aarde zorgt. Volgens wetenschappers is het onzin dat ontbossing van de Amazone de zuurstofvoorraad op aarde bedreigt. De zuurstof die mensen inademen is vrijwel geheel afkomstig uit de oceanen.

Heeft de Braziliaanse president er gelijk in dat hij de hulp van de G7-landen afslaat? En zou de 18 miljoen euro inderdaad beter kunnen worden geïnvesteerd in de aanplant van bossen in Europa? Of maakt Bolsonaro een fout door zijn geruzie met Macron en heeft hij juist alle steun nodig om de branden in de Amazone te doven? Praat mee met de stelling van de dag.

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.