‘Benoeming Von der Leyen is ondemocratisch’

03 juli 2019Leestijd: 3 minuten
Ursula von der Leyen is voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie - EPA

Het is nog maar de vraag of het Europees Parlement akkoord gaat met de benoeming van de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (60) als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Parlementsleden zijn woedend omdat zij geen ‘Spitzenkandidaat’ was en er bij de Europese Verkiezingen in mei niet op haar kon worden gestemd.

Om te worden benoemd als voorzitter van de Europese Commissie, moet een absolute meerderheid van 376 europarlementariërs (totaal: 751) haar voordracht goedkeuren. De delegaties van GroenLinks en de PvdA in het parlement zijn absoluut niet te spreken over de voordracht van Von der Leyen.

De PvdA spreekt van ‘een onacceptabel dictaat’ uit de koker van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Die stelt dat hij met een aantal andere landen in Centraal- en Oost-Europa de kandidatuur van de ‘Spitzenkandidaten’ Frans Timmermans (sociaal-democraten) en de Duitser Manfred Weber (christen-democraten) om zeep heeft geholpen. Orbán en de premiers van Polen, Slowakije en Tsjechië steunden Von der Leyen wel.

Lees ook de column van Afshin Ellian: Waarom Viktor Orbán Judith Sargentini heeft verslagen

Bas Eickhout (GroenLinks) noemt het akkoord dat de regeringsleiders hebben gesloten ‘zeer teleurstellend’. ‘Een achterkamertjesdeal met kandidaten om de nationale leiders van Duitsland, Frankrijk en Spanje tevreden te stellen. Dit is niet de verandering die aan de Europese kiezers was beloofd.’ Eickhout roept het parlement op om de benoeming van Von der Leyen tegen te houden. De stemming over haar aanstelling is over twee weken.

Rutte liet zich kaas van het brood eten

In een interview gaf Rutte na afloop aan dat hij zich de kaas van het brood heeft laten eten door de Hongaarse premier Victor Orbán. ‘Het is duidelijk dat de vier landen in Oost-Europa – Hongarije, Slowakije, Tsjechie en Polen – die waren tegen. Dat was wel te overkomen geweest. Het probleem dat zich voordeed, was dat er ook grote verdeeldheid was in de christen-democratische familie, tussen de premiers en de Duitse kanselier, en uiteindelijk is het daar misgegaan.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kandidaat-Commissievoorzitter voor de christen-democratische EVP Manfred Weber sprak dinsdag van een trieste dag. ‘De EVP heeft voor een meer democratisch Europa gevochten, maar als we zien hoe de Raad met de procedure is omgesprongen, is het een droevige dag voor ons.’ Hij is wel blij dat de hoogste post naar de EVP gaat, dat is de politieke familie waar de CDU toe behoort. De EVP werd bij de verkiezingen de grootste.

De sociaal-democratische fractie S&D is volgens Het Laatste Nieuws ‘ontgoocheld’ door de voordracht. De fractie hield tot het laatste moment vast aan haar eigen kandidaat Frans Timmermans en volgens een bron is de aversie tegen de Duitse groot. Zonder de 153 zetels van de S&D haalt de voorgedragen Commissievoorzitter het zeker niet. Ook bij de liberale fractie bestaat weerstand.

Mocht het Europees Parlement niet instemmen met de nominatie van Von der Leyen, dan zal de Raad een nieuwe kandidaat naar voren moeten schuiven en begint het puzzelen opnieuw.

Wat vindt u? Is de voordracht van Von der Leyen ondemocratisch omdat er niet op haar kon worden gestemd ? Of is het belangrijker dat ze zich gesteund weet door 27 – Duitsland onthield zich van stemming – van de 28 Europese regeringsleiders? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.