Europese Commissie

Geen Timmermans, maar Ursula von der Leyen: wie is zij?

02 juli 2019Leestijd: 2 minuten

Niet Frans Timmermans, maar de Duitse Ursula von der Leyen wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Wie is de vrouw die, als het Europees Parlement instemt, Jean-Claude Juncker opvolgt en het hoogste ambt in de Europese Unie (EU) gaat bekleden?

Ursula Gertrud von der Leyen-Albrecht (60) is een Duitse CDU-politicus.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onder Angela Merkel is ze sinds december 2013 in functie als de Duitse minister van Defensie. Daarvoor was ze minister van Werk en Sociale Zaken (2009-2013) en minister van Gezin, Senioren, Vrouwen en Jeugd (2005-2009).

Familie

Von der Leyen is in 1986 getrouwd met Heiko von der Leyen, samen hebben zij zeven kinderen. Het gezin woont sinds 2007 nabij Hannover.

 

Von der Leyen is de dochter van de voormalige minister-president van Nedersaksen, Ernst Albrecht (CDU) en zijn vrouw Heide Adele. Ze heeft vijf broers, waarvan een directeur van het mediaconcern Modern Times Group is.

Tussen 2003 en 2005 was ze in de deelstaat Nedersaksen minister van Sociale Zaken, Vrouwen, Gezin en Volksgezondheid.

In juni 2010 werd ze getipt om de nieuwe bondspresident van Duitsland te worden, maar dat werd Christian Wulff. Na het aftreden van Wulff dook haar naam opnieuw op, maar nu ging de functie aan haar neus voorbij en werd het Joachim Gauck. Ook is ze in de afgelopen jaren genoemd als opvolger van Merkel of Jens Stoltenberg als Secretaris Generaal van de NAVO.

Von der Leyen is geboren en getogen in Brussel, waar haar vader werkte als hooggeplaatste ambtenaar voor de Europese Commissie. In 1971 verhuisde het gezin naar Hannover, waar haar vader actief werd in de politiek. Van 1971 tot 1990 was hij minister-president van Nedersaksen.

Von der Leyen begon een studie economie, maar maakte dat niet af. Ze behaalde wel haar geneeskundediploma. Ze spreekt vloeiend Frans, Duits en Engels.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.