‘Russen horen bij herdenking 75 jaar vrijheid na WO II’

04 juni 2019Leestijd: 2 minuten
Vladimir Poetin. Foto: AFP

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam, en dat wordt in Nederland groots gevierd. Op 31 augustus beginnen de bevrijdingsactiviteiten met de herdenking van de Slag om de Schelde, die van groot belang was voor de bevoorrading van de geallieerde troepen.

Koning Willem-Alexander zal aanwezig zijn bij een grote vlootparade op de Westerschelde, waarvoor ook staatshoofden en regeringsleiders van zeven geallieerde landen zijn uitgenodigd: Canada, Amerika, Groot-Brittannië, Polen, Frankrijk, België en Noorwegen. Rusland – tijdens de Tweede Wereldoorlog nog de Sovjet-Unie – heeft, ondanks dat het bij de geallieerden hoorde, geen uitnodiging ontvangen voor de herdenking in het Zeeuwse Terneuzen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman (D66) zei maandag dat de Russische president Vladimir Poetin niet is uitgenodigd, omdat Rusland niet bij de bevrijders van Nederland hoort. Hoewel Nederland inderdaad werd bevrijd door militairen uit Engeland, Amerika, Canada en Polen, speelde de Sovjet-Unie in de bevrijding van Europa wel een cruciale rol door nazi-Duitsland in Centraal- en Oost-Europa te verslaan. In totaal kwamen aan het oostfront ruim tien miljoen Russische militairen om, verreweg het hoogste aantal van alle landen die bij de Tweede Wereldoorlog waren betrokken.

Lees ook het commentaar van Arendo Joustra: Onhandige uitnodiging aan Amerikaanse president Donald TrumpKoning Willem-alexander ontvangt geloofsbrieven van Pete Hoekstra

Duitsland wel uitgenodigd

Duitsland, dat Nederland van 1940 tot 1945 bezet hield, is wél welkom bij de opening van de herdenkingsactiviteiten op 31 augustus. Dat gebeurt ‘in het kader van verzoening’. Ook president Donald Trump van de Verenigde Staten is uitgenodigd voor de herdenking van de Slag om de Schelde, maar volgens de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra is de kans klein dat hij komt. De Amerikanen waren niet of nauwelijks betrokken bij de Slag om de Schelde.

Wat vindt u? Is het terecht dat Rusland geen uitnodiging heeft ontvangen voor de herdenking? Of moet Nederland Poetin alsnog uitnodigen vanwege de cruciale rol van de Sovjet-Unie bij de bevrijding van Europa? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.