‘Het zou Rutte sieren als hij eens zijn hand in eigen boezem zou steken’

21 juni 2019Leestijd: 4 minuten
Premier Mark Rutte tijdens zijn speech op het jaarlijkse VVD Festival. Foto: ANP/Peter Hilz

Premier Rutte riep bedrijven afgelopen weekeinde op het salaris van hun personeel te verhogen. Volgens voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn de lonen genoeg verhoogd, maar is daar door de lastenverzwaringen van het kabinet Rutte III weinig van te merken. Heeft hij daar gelijk in, vroegen we u. Lees hier een selectie van de reacties op de stelling.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Cyril Wentzel

Op de eerste plaats moeten wij af van de collectivistische denkwijze waarvan de stelling getuigt.

Lonen behoren in een vrij land het gevolg te zijn van vrijwillig aangegane contracten tussen twee partijen. Punt uit.

Het is duidelijk dat HET probleem ligt in uit de pan gerezen overheidsuitgaven en dito burgerlasten. Met de klimaatwaanzin als laatste excuus om vrijheid af te nemen.

Ik stoor mij mateloos aan nepliberalen als Rutte en het ingebakken collectivisme aan alle kanten van het politieke spectrum.

Het antwoord moet derhalve zijn: Neen, werkgevers “moeten niets”; laat vrije burgers op een vrije markt handelen en burgers dienen de politieke vertegenwoordigers te bestraffen voor wanbeleid dat belangengroepen tegen elkaar opzet en welvaart en vrijheid vernietigt.

 

M. van Doorn

Als de top van een bedrijf zichzelf een forse loonsverhoging/bonus geeft, mag dat verhoudingsgewijs ook aan het personeel gegeven worden. Tenslotte doet het personeel het echte werk en wordt de top meestal met name beloond voor het ontslaan van zoveel mogelijk werknemers. (En nee, ik ben niet links, maar wel realistisch)

Het zou Rutte sieren als hij eens zijn hand in eigen boezem zou steken. Want wat heeft het voor zin als bedrijven loonsverhogingen geven als de fiscus er gelijk weer mee aan de haal gaat?

Het is een regelrechte schande dat zelfs modale inkomens niet meer rond kunnen komen.

 

Teun Kop

Natuurlijk is dit juist. Wat onze president Rutte wil is de stiekeme belastingen die onder zijn bewind zo langzamerhand de pan uit rijzen uit zicht te laten verdwijnen. Kennelijk door gewoon naar anderen te wijzen. Men weet in den Haag gewoon dat zijn handelen toch wel weer wordt vergeten door de massa.

Leuk is anders!

 

Erik De Beer

Ik ben zelf eigenaar van een MKB bedrijf. Mijn medewerkers werken al meer dan 10 jaar in mijn bedrijf. In de crisis heb ik nooit iemand  te hoeven ontslaan,  omdat we vet op de botten hadden. Nu is het tijd om weer vet op de botten te krijgen. Het gaat niet alleen om geld  maar  over veel andere zaken.Dat blijkt wel bij mijn bedrijf. Maar bedrijven betalen zich gek aan belasting en wat denk je dan aan BTW verhoging.

Regering moer zich Henk en met zich zelf, alhoewel ik liever deze regering met Rutte voorop naar  huis had gestuurd,zonder uitkering of wachtgeld.

 

Henk de Hoogt

Met kabinetten die er een soort sport van maken de lasten in record tempo te laten stijgen, is er qua loonsverhoging weinig eer te behalen. Ben het lang niet altijd met Hans de Boer eens, maar dit keer heeft hij gewoon gelijk.

 

Lambert van den Reek

De zoveelste stommiteit van Rutte. Eerst fors de lasten verhogen en dan de rekening bij werknemers en werkgevers neerleggen.

Pak de miljardenfraudes aan bij UWV, belastingdienst en de immigratie. Draai alle lastenverzwaringen voor de burgers en bedrijven terug,  dan hebben alle mensen in Nederland weer meer te besteden. Het wordt tijd voor een nieuwe wind in Den Haag.

 

Erik Nannen

Rutte heeft de belastingdruk verhoogd van 35% naar bijna 40% op een verkiezingsprogramma dat het omgekeerde belooft.

Hij heeft in plaats van 1000€ gegeven er 1000€ genomen.

Of de lonen moeten stijgen is aan het bedrijfsleven, maar de belastingen moeten allereerst drastisch omlaag, dat verhoogt de koopkracht en stimuleert de economie in plaats van haar telkenmale af te knijpen.

 

Johannes Mol

Flauwekul, de lonen blijven al jaren achter bij de groei van de vermogens. Een jaar met 3% loonsverhoging maakt dat niet ongedaan. Uiteraard moeten de collectieve lasten terug naar het niveau van voor de crisis.

 

Joep Heemskerk

Deze stelling is mijns inziens tweeledig. Ja, bedrijven mogen best meer salaris uitkeren in economische voorspoed. Graag zelfs. Aan de andere kant schieten wij burgers er niets mee op als de salarisverhoging direct wordt weg belast door de overheid. Rutte zegt met zijn statement eigenlijk dat bedrijven de zakken van de overheid moeten vullen, want, laten we eerlijk zijn, we worden blij gemaakt met een dooie mus als de lonen stijgen: netto houden we net zoveel of zelfs minder over. Daarnaast vind ik dat het geld niet verstandig en zeer inefficient wordt uitgegeven, dus waarom extra belastinggeld innen i.p.v. een meer rendabel beleid voeren? (Lees: efficiënt energie opwekken door met oog op energiedichtheid bijv. kerncentrales neer te zetten, uitgeprocedeerde asiel zoekers niet van de samenleving laten profiteren maar daadwerkelijk uitzetten en ga zo maar door)

 

Richard Akkerman

Het beleid met almaar de belastingen te verhogen voor de burger werkt erg deprimerend. Gepensioneerden gaan er steeds verder op achteruit. Inkomstenbelasting tussen de €36.000;- en € 48.000,- per saldo 61% en daarna weer 46 en vervolgens 51% . Het is onethisch wat er tegenwoordig belast wordt. Rutte weet niet wat er speelt en ik vind dit niet fijn om als VVDer te zeggen.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.