Stelling van de dag

‘Werkgevers hebben lonen genoeg verhoogd’

20 juni 2019Leestijd: 2 minuten

De lonen zijn nog nooit zo hard gegroeid als vandaag de dag. Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW donderdag.

De Boer reageert daarmee op een oproep van premier Mark Rutte (VVD) afgelopen zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in Aalsmeer. Daar dreigde Rutte de geplande lastenverlaging voor bedrijven niet te laten doorgaan als zij het salaris van hun personeel niet verhogen.

Artikel gaat verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Als je nu kijkt naar de loonontwikkeling, is die in de laatste jaren nog niet zo hard gegaan als nu. We zitten nu op ongeveer 3 procent aan contractloonstijging,’ reageert De Boer.

Maar tegen alle lastenverzwaringen is volgens hem niet op te belonen. ‘Sinds 2008, 2009 is de loonstijging voor met name de middenklasse volledig wegbelast. De gemiddelde werkende is sindsdien per maand 300 euro extra aan collectieve lasten gaan afdragen.’ De Boer maakt zich overigens wel zorgen over de loonkloof tussen bedrijfstop en personeel, die Rutte ook noemde.

Maar met zijn dreigement om de lastenverlichting voor het grootbedrijf niet door te voeren, treft Rutte volgens De Boer ten onrechte ook tienduizenden ondernemers van het grotere mkb en familiebedrijven, die zich overigens net zo goed zorgen maken over de topbeloningen bij multinationals.

Bedrijven niet onschuldig

Bedrijven zijn overigens niet helemaal onschuldig, want de loonontwikkeling is wel degelijk lager dan je zou verwachten met de actuele krapte op de arbeidsmarkt. De toestroom van arbeidsmigranten en een toename van flexwerkers en automatisering zetten de lonen onder druk. De loonstijging is maar net genoeg om de gemiddelde prijsstijging van 3 procent te compenseren.

Maar een oproep van de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot eerder deze week wuift De Boer weg. In een interview met de Volkskrant zei Knot dat bedrijven winsten oppotten en deze beter aan het verhogen van de lonen kunnen uitgeven. ‘De heer Knot is een verstandig man, maar dat zie je wel bij meer mannen: soms zeg je niet de verstandige dingen. Wat ik nu zeg, is de waarheid: de lonen zijn nog nooit zo hard gegroeid als vandaag de dag.’

Wat vindt u? Mogen bedrijven best wat meer salaris uitkeren aan het personeel gezien de economische voorspoed? Of is het oneerlijk om werkgevers te laten opdraaien voor de lastenverzwaringen van het kabinet? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.