‘Verdubbel straf voor bedreiging burgemeesters’

11 maart 2019Leestijd: 2 minuten
Steunbetuiging voor burgemeester Jos Wienen in Haarlem. Foto: ANP.

De maximale gevangenisstraf voor mensen die burgemeesters bedreigen, moet worden verdubbeld van twee naar vier jaar. Dat stelt minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) maandag voor.

Het plan maakt deel uit van een hardere aanpak van ‘ondermijnende’ criminaliteit, waar de huidige wetten volgens Grapperhaus onvoldoende op zijn berekend. Samen met het Openbaar Ministerie onderzoekt hij of straffen kunnen worden verdubbeld. Ook wil de minister zware criminelen onder curatele kunnen stellen, zegt hij tegen De Telegraaf. ‘Je moet ze hun vermogen en bezittingen afpakken, hun criminele organisaties met een juridische bulldozer kapot rijden.’

Kwart van de burgemeesters ernstig bedreigd

Lees het volledige coververhaal over De bedreigde burgemeester: Ongewilde schietschijf

Bijna een kwart van de Nederlandse burgemeesters wordt ernstig bedreigd door criminelen. De Haarlemse burgemeester Jos Wienen (CDA) is de strengst beveiligde van allemaal: hij moest het afgelopen jaar zelfs onderduiken. Marjolein van der Meer Mohr (VVD) van Rucphen, Ferd Crone (PvdA) van Leeuwarden en Jos Heijmans (D66) van Weert kregen ook te maken met bedreigingen. Elsevier Weekblad riep in december de (bedreigde) burgemeester uit tot Nederlander van het Jaar.

Met de strengere aanpak wil Grapperhaus het aandeel bedreigde burgemeester terugbrengen naar hooguit 10 procent. Deze week debatteert de Tweede Kamer met hem over de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Wat vindt u? Is het dubbel bestraffen van het bedreigen van burgemeesters de oplossing? Of zijn andere maatregelen nodig om de ondermijnende criminaliteit aan te pakken? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.