‘Nederland moet VN-verdrag tegen kernwapens ondertekenen’

11 februari 2019Leestijd: 2 minuten
Actie van het ICAN tegen kernwapens. Foto:AFP

Het Rode Kruis voert vandaag actie tegen kernwapens, en roept samen met ‘vredesorganisatie’ PAX de Nederlandse overheid op het kernwapenverbod van de Verenigde Naties (VN) te ondertekenen. In 2017, toen het VN-verdrag werd aangenomen, stemden vrijwel alle NAVO-landen net als de grote kernmachten tegen. Nederland onthield zich destijds als enige land van stemming.

Het Rode Kruis verspreidt een filmpje om te laten zien welke gevolgen een aanval met kernwapens kan hebben. ‘Dat doen we om meer bewustwording te krijgen over kernwapens,’ zegt een woordvoerder tegen de NOS. De hitte, schokgolven en straling kunnen veel slachtoffers maken. Ook zouden de grote hoeveelheden roet die bij zo’n aanval in de atmosfeer komen, leiden tot dalende temperaturen, mislukte oogsten en honger.

Rob Jetten tegen F-35 met kernwapentaak: ‘leidt niet tot betere wereld’

Kernwapens zijn weer in opspraak geraakt sinds vorige week bekend werd dat zowel de Verenigde Staten als Rusland uit het Intermediate-Range Nuclear Forces (INF)-verdrag stapten. In 1987 tekenden de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan en ex-leider van de Sovjet-Unie Mikhail Gorbatsjov het INF-verdrag, dat bepaalde dat middellange-afstandsraketten moesten worden vernietigd. Een jaar later kwam de Koude Oorlog ten einde. De Amerikaanse president Donald Trump stapte eruit omdat Rusland het verdrag volgens hem al jaren schendt. Een ‘volstrekt gerechtvaardigde stap’, zei premier Mark Rutte.

Vorige week zei D66-partijleider Rob Jetten in het radioprogramma Met het oog op morgen ook al dat kernwapens op vliegtuigen ‘niet leiden tot een betere wereld’. Daarmee nam hij stelling tegen de Adviesraad Internationale Vraagstukken, die er bij monde van voorzitter Jaap de Hoop Scheffer voor pleitte om de nieuwe jachtvliegtuigen F-35 de kernwapentaak van de F-16 te laten overnemen. ‘Kernwapens zijn vreselijke wapens, maar je moet niet in een situatie komen waarin een ander je gaat bedreigen zonder dat je daarop zou kunnen reageren,’ aldus De Hoop Scheffer. Coalitiepartijen VVD en CDA zijn het oneens met Jetten, en willen wél dat de F-35 nucleaire bommen moet kunnen vervoeren.

Wat vindt u? Moet Nederland het goede voorbeeld geven en eenzijdig afstand nemen van kernwapens nu daarover onzekerheid ontstaat? Of is het naïef om die op te geven zolang andere landen wél doorgaan met de productie van nucleaire wapens? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.