‘Alleen volstrekte zekerheid kan mensen als Poetin in toom houden’

12 februari 2019Leestijd: 4 minuten
Actie van het ICAN tegen kernwapens. Foto:AFP

Het Rode Kruis roept Nederland op een VN-verdrag tegen kernwapens te ondertekenen. D66-leider Rob Jetten is tegen het uitrusten van de nieuwe F-35 met kernwapens. Moet Nederland die opgeven voor een veiligere wereld, of is het onverstandig om dat te doen zolang andere landen wél doorgaan met de productie van nucleaire wapens? Lees hier een selectie van de reacties op de Stelling van de Dag.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Sjoerd Both

Voor kernwapens geldt “you can’t uninvent them” Ze zijn er en elk land of zelfs een grote organisatie kan ze in principe fabriceren. Pakistan, India en Noord-Korea hebben laten zien dat je na je eerste proefexplosie al heel snel een gerespecteerde gesprekspartner wordt. Ook Iran heeft dat overigens heel goed begrepen. Dus nee niet ondertekenen.

 

T G Zigterman

Als wij maar het goede voorbeeld geven door kernwapens af te zweren, volgt de rest vanzelf wel? Ja hôôôôr.

Laat me niet lachen.

 

N. van Hambuger

Als wij nu net doen of we er niet zijn, doen jullie dan net of je ons niet ziet?

 

Oane P d’ Hoptille

Het heeft weinig zin wapens aan te schaffen als je vervolgens besluit die wapens niet te gebruiken. Opnieuw lijkt het alsof wij in Nederland in een eigen universum leven waar de boze buitenwereld niet in kan doordringen. Nu is inmiddels volkomen duidelijk dat Jetten dit universum voor zichzelf heeft gereserveerd. Hopelijk verlaat hij zijn utopia niet en laat de nuchtere mensen die de wapens moeten hanteren met rust. Zodat zij de afschrikking die kernwapens betekenen onverminderd kunnen inzetten. In de hoop nooit tot gebruik ervan over te moeten gaan.

 

T.K. Krijgsman

Jetten is een  wereldvreemde linkse glimlachende robot. Te jong om iets te begrijpen van het kernwapen evenwicht waaraan we onze vrije westerse samenleving aan te danken hebben en de politiek van het gebroken geweertje daar heeft hij waarschijnlijk ook nog nooit van gehoord. Kortom een veiligheidsrisico als deze figuren of partijen te veel te zeggen krijgen. “You can’t uninvent them ” las ik in de reactie van Sjoerd Both en dat is een waarheid als een koe. Voor miljarden gevechtsvliegtuigen aanschaffen die als het er op aan komt de ring ingestuurd worden met de handen op de rug gebonden. Jetten is natuurlijk ook te jong voor Srebrenica waar we ook met te lichte wapens naar toe gingen. De geschiedenis zou die dwaze  pacifisten enig realiteitsbesef moeten bijbrengen, maar dat wordt verhinderd door linkse oogkleppen.

 

Ron Coolen

Ik heb het niet op die bommen .ze zijn mij net iets te verwoestend .aan de andere kant geloof ik niet dat iemand of land die over de hele aarde wil heersen die troep gaat gebruiken .Want ja er valt dan weinig te heersen.  Maar een slechte verliezer is wat anders . En de idealist al helemaal daar ben ik nog het meest bang voor . Zo.n niets ontziende idealist met het idee ik red de planeet en vernietig de mensheid die luisteren echt niet naar redelijkheid. Zie de onbewezen klimaat hoax. Ik zou graag weten of er nog steeds een verhoogde straling in Nagasaki en Hiroshima is . Nu 74 jaar geleden . Wat ik wel zeker weet is dat de natuur op aarde het wel overleefd . Zie de docu over Tsjernobyl.  En heeft het nog zin om ze af te gooien als er tientallen vanuit China richting EU en u.s.a gaan en vice versa. De ramp is dan al voltrokken . Maar goed hang ze er maar onder . Beter iets dan niets . En afweer zou kunnen maar dan wel boven het land waar ze vandaan komen neerhalen . En of dat helpt met de luchtstromen valt nog te bezien . En ja je hebt een goed onderhandelingspunt als je ze hebt . Dus teken maar

 

Johan van O

Hoe graag ik zou willen tekenen, ik doe het niet. Militair evenwicht zorgt voor een z.g. gewapende vrede. Oproepen aan beide zijde tot ontwapening steun ik van harte. Echter dat betekent ook dat de EU hun afspraken moeten nakomen. D.w.z. invloedssferen respecteren en afspraken t.a.v. financiële bijdragen nakomen

 

Elly Lousberg

Direct doen! ik heb liever dat ze zeggen daar loopt de lafaard als daar ligt de held! Maar ja, in Amerika met  veel dikke mensen die voornamelijk in woonwagens wonen liggen de prioriteiten anders …..

 

H. Edel

het gebroken geweertje doet weer volop opgang. kennelijk hebben deze mensen geen lering getrokken uit de lessen bij geschiedenis. alleen volstrekte zekerheid kan mensen als Poetin c.s. in toom houden als zij weten dat elke militaire actie zal worden opgevolgd door een nucleaire tegenreactie.

 

Dirk Floor

Natuurlijk niet ondertekenen! De agressieve landen hebben ze nu eenmaal en daar ga je niet met handen in de zakken naar kijken, dat zou zeer naïef zijn. We gaan straks weer een raketgordel opbouwen in Duitsland, wordt noodzaak.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.