‘Niet alleen burgemeester Krikke is in gebreke gebleven’

04 januari 2019Leestijd: 5 minuten
Pauline Krikke bekijkt schade op de boulevard in Scheveningen. Foto: ANP.

Nadat de vreugdevuren in Scheveningen op nieuwjaarsnacht uit de hand liepen, is vooral de Haagse burgemeester Pauline Krikke (VVD) de gebeten hond. Heeft ze onvoldoende leiderschap getoond door de te hoge brandstapel toe te staan? Onze lezers reageren verdeeld op de stelling.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking. Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

Cindy Pereira

Niet alleen onvoldoende, maar helemaal niet! Zij keek angstig om haar heen, toen een inwoner haar dringende vragen stelde, evalueren evalueren…was haar stopwoord, en haar gezicht sprak boekdelen. Angst in haar ogen! Waarom had zij deze post aanvaard? Zij is echt niet de aangewezen persoon om in zo’n gemeleerde stad de scepter te zwaaien. Jammer Pauline Krikke maar u bent volkomen ongeschikt om hete vuren te bedwingen!

Pieter Sibinga Mulder

De stelling is niet correct omdat er van uit wordt gegaan dat burgemeester Krikke überhaupt nog over leiderschap zou beschikken., DAT DOET ZIJ NIET. Zij beschikt echter wel in ruime mate over faalangst, een gebrekkige communicatie en een aantal mislukte functies als bestuurder in het verleden !!

J van Deventer

“Leiderschap” is een hol begrip. De geschiedenis is vol van oorlogsmisdadigers die groot leiderschap toonden.
Je kunt je beter afvragen of Krikke juist gehandeld heeft.
De stapelbouwers beweren dat de gemeente op een zeker moment heeft gezegd dat er niet meer hout bij mocht en dat zij daar ook gehoor aan hebben gegeven. Dat zou de fout reduceren tot een brandtechnische beoordelingsfout en dat wijst niet op Krikke die terugschrikt voor rellen. Aan de andere kant was de brandstapel 13 m hoger dan waarvoor ze vergunning hadden.
Ik denk dat men, in samenspraak met de brandweer, het evenement volgend jaar wel kan laten doorgaan, maar dan een stuk bescheidener.
Tenzij alsnog blijkt dat Krikke zich heeft laten intimideren hoeft ze van mij niet weg.
PS
Op dit moment zijn waarschijnlijk nog niet eens alle feiten bekend. Wanneer het zover is lijkt deze kwestie me eerder iets voor de gemeenteraad van Den Haag dan voor het lezerspanel van Elsevier.

Cyril Wentzel

Vergunning? Die was er toch niet?! Dan was de aansprakelijkheid namelijk netjes geregeld geweest.
Maar dat vond men maar lastig, dus waren er slechts “afspraken”; en wie zegt dat die afspraken dit drama brandtechnisch hadden kunnen voorkomen? Daarvoor moest kennis worden ingezet (TNO!). Dat kost wat. En dat is precies waar een verzekering en aansprakelijkheid om draait.
Moet Krikke dat als burgemeester overzien? Ja.

Wim Voorn

Natuurlijk had mevr. Krikke dit feest vuur spektakel moeten verbieden onder die weer omstandigheden op die bewuste oudejaarsavond. Er zijn toch ook weer mannen cq vrouwen waar men de nodige informatie kan opvragen. Het is nu het spelen van het zwarte piet (excuus) spel wie je de zwarte piet kunt toeschuiven.

Je verantwoordelijkheid nemen is in dit geval de juiste oplossing, ook al maak je daar géén vrienden mee, het gaat hier om de burgerbevolking bescherming te bieden, daar hebben we simpelweg het recht op.
Benieuwd of mevrouw Krikke hier consequenties uit trekt, vrees dat ik het antwoord al weet.

Albert van der Wijk

Of mevrouw Krikke tijdens de voorbereiding van de vreugdevuren wel of geen leiderschap heeft getoond is zonder een overzichtelijke reconstructie moeilijk te zeggen. Wel is te zeggen dat zij met name achteraf probeert het gemeentelijke straatje schoon te vegen. Dat is geen leiderschap maar weglopen voor de eventueel eigen verantwoordelijkheid, daar prikken mensen snel doorheen.

Overigens vind ik de reacties, ook n.a.v. dit artikel, dat burgemeesters hun gezag niet zouden tonen (en alle daaraan gekoppelde bijvoeglijke naamwoorden) wel erg kort door de bocht – er is nota bene een aantal burgemeesters in dit land (Haarlem, Breda, enz) die juist vanwege hun dapperheid en gezag nu al weken of maanden beveiligd moeten worden. Dit issue is niet zo eendimensionaal als het hier wel wordt voorgesteld.

Nico Alles

Van een burgemeester verwacht je dat hij of zij een keiharde door de wol geverfde manager is die zijn of haar mannetje kan staan. Als je geen of onvoldoende ervaring hebt, begin dan niet aan een functie als burgemeester want dan kom je al snel jezelf tegen. Opstappen dan maar.

Hans Doordenker

“Ze hielden zich niet aan de regels en ze toonde geen leiderschap” Zo staat in de kop van dit betoog. Deze regels waren er helemaal niet en ze toonde wel leiderschap, alleen niet gebaseerd op geldende regelgeving. Deze burgemeester ging weer eens buiten de regels om, door geen vergunning aan te laten vragen en te verlenen. Dat is de kern van het probleem. Haar vriendjes uit de driehoek, OM en Politie, vallen haar niet af en hebben dus ook boter op hun hoofd. Bij een vergunning worden in tegenstelling tot afspraken, afdwingbare uiteenlopende voorwaarden gesteld, tot aan een aansprakelijkheid en risicoverzekering van het evenement. Ze wist drommels goed, dat een vergunning nooit verleend zou worden, omdat het in strijd is met de daar geldende regelgeving en er voor dit evenement nooit een dekkende verzekering zou kunnen worden afgesloten. Ze is dus volledig verantwoordelijk voor de gevolgen en strafbaar voor de brandstichting met gemeen gevaar voor goederen in de omgeving. Zo’n iemand is niet te handhaven. OM zou ambtshalve een onderzoek tegen haar en de medeplegers moeten instellen. Ze vallen haar echter nog niet af, tot het wordt opgedragen.

Kees van Mourik

Burgemeesters en leiderschap. In Amsterdam hebben we een burgemeester die leiderschap toont door te verkondigen dat we in Amsterdam geen werk gaan maken van het boerkaverbod. Van dat soort leiderschap moeten we het misschien ook weer niet hebben. Kan de situatie in Den Haag verder moeilijk beoordelen, maar ik denk dat niet alleen de burgemeester te verwijten valt in gebreke te zijn gebleven.

Ruud Leether

Niets nieuws onder de zon. Mevrouw heeft een meerjarige reputatie van falend bestuurder. Een van de vele omhooggevallen bestuurders uit de VVD koker. En waar verzekeraars straks voorspelbaar regres op de gemeente zullen willen nemen als de schade inderdaad vooral blijkt te zijn veroorzaakt door een niet adequaat acterend bestuur, mag de Haagse burgerij uiteindelijk de gepeperde rekening betalen.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.