‘Nashvilleverklaring is ook vrijheid van meningsuiting…’

07 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Kees van der Staaij (SGP) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen - ANP

De ambassadeur van de Gay Pride, Francis van Broekhuizen, heeft maandag aangifte gedaan tegen SGP-voorman Kees van der Staaij. Van der Staaij kreeg dit weekeinde een storm van kritiek over zich heen omdat hij de Nederlandse versie van de omstreden Nashville-verklaring heeft ondertekend. Daarin keren honderden predikanten en voorgangers zich tegen homoseksualiteit.

‘Dat hele pamflet is een oproep van toch weer discrimineren van LHBTI’ers,’ zei operazangeres Van Broekhuizen tegen NPO Radio 4. ‘Ik voelde mij echt gekwetst en heel verdrietig. Je gaat terug in de tijd. Als ambassadeur van de Pride heb ik hiermee een signaal willen afgeven.’

De bloeiende jongerenbeweging van de SGP in beeld: ‘D66 is onze tegenpool’

Het document bestaat uit 14 artikelen waarin ondertekenaars onderschrijven dat het huwelijk alleen bedoeld is als verbond tussen één man en één vrouw, en homoseksualiteit te genezen is. Ook valt te lezen dat ‘het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren’.

Zijn steun voor de verklaring kwam de SGP-leider op scherpe reacties te staan. Haast archaïsche opvattingen over LHBTI, schrijft D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld. Ook Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, sprak zich uit tegen de verklaring.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Waar liefde is en zorg voor elkaar, daar is God. Zo geloven en kerk zijn is voor mij #helderbelijden. De #NashvilleVerklaring staat daar haaks op. Voor mij en vele anderen, schrijft CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom.

In een reactie laat Van Der Staaij maandag weten dat hij nog steeds achter ondertekening van het document staat.

‘De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring,’ schrijft hij in een reactie op de site van de partij.

Wat vindt u? Is Van der Staaij te ver gegaan en roept hij op tot discriminatie van homo’s? Of moet hij dit gewoon kunnen zeggen in een vrij land als Nederland? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.