‘Krakers zijn inbrekers: handhaving moet veel strenger…’

11 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Kraker ADM-terrein naar de rechter voor kort geding tegen gemeente vanwege ontruiming. Foto: ANP.

Hoewel kraken al sinds 2010 is verboden, kunnen krakers vooral in Amsterdam vaak onbestraft panden bezetten. Coalitiepartijen VVD en CDA zien dat graag anders, en roepen minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) op om te zorgen dat de antikraakwet strenger wordt gehandhaafd.

‘Kraken is diefstal en krakers zijn inbrekers,’ zegt VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis vrijdag tegen De Telegraaf. Hij verbaast zich over de vele kraakacties in de hoofdstad, die vaak niet worden bestraft. Maandag ontruimde de politie het ADM-terrein in het Westelijke Havengebied in Amsterdam, dat al 21 jaar was gekraakt. De ontruiming verliep allerminst soepel: doordat diverse krakers zich vastketenden omdat ze niet wilden vertrekken, moest de politie in totaal elf arrestaties verrichten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Carla Joosten zette de wetgeving over kraken uiteen in het weekblad:Kraken was toch verboden? Zo zit het

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg ziet met lede ogen aan dat krakers zelden worden vervolgd, zegt ze tegen de ochtendkrant: ‘Aangiften worden niet opgenomen of het doen daarvan wordt ontmoedigd.’ Eerder had Grapperhaus al toegegeven dat de ontruiming van een pand hogere prioriteit heeft dan strafrechtelijke vervolging van krakers. Koerhuis en Van Toorenburg vragen strengere handhaving van het kraakverbod.

In mei maande VVD kabinet ook al kraakverbod te handhaven

De oproep van beide kabinetspartijen is niet nieuw. In mei, toen de uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here krakend door de hoofdstad trokken, riep de VVD het kabinet meermaals op het kraakverbod te handhaven. De regering gaf aan die verzoeken echter geen gehoor: D66-minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vond het een ‘lokale kwestie’ en liet het aan het Amsterdamse gemeentebestuur om al dan niet in te grijpen.

Wat vindt u? Moet het kabinet de snellere ontruiming van kraakpanden en de vervolging van krakers afdwingen? Of kunnen gemeenten prima zelf bepalen of dat nodig is? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.