‘Ideologische toe-eigening Holocaust door comités en actiegroepen’

22 januari 2019Leestijd: 4 minuten
Herdenking 70 jaar bevrijding Kamp Westerbork. Foto: ANP.

Er is veel discussie ontstaan over de sponsorloop Nacht van de Vluchteling, die start vanaf Kamp Westerbork, waarvandaan in de Tweede Wereldoorlog honderdduizend Joden naar concentratie- en vernietigingskampen zijn vervoerd. De organisatoren hebben de locatie gekozen omdat Westerbork oorspronkelijk was gebouwd als vluchtelingenkamp. Critici vinden het ongepast om de situatie van hedendaagse vluchtelingen te verbinden aan de nagedachtenis aan de Holocaust. De meeste lezers die reageren op de stelling zijn het daarmee eens.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

W.M. Vermeeren

(Onze Joodse medelanders werden hier in de jaren 40 verplicht naar toe gestuurd.
De “vluchtelingen” komen vrijwillig naar Nederland en hebben de mogelijkheid om ergens anders naar toe te gaan, desnoods weer terug.
Dat hadden de Joden niet, er was maar één richting. Iedereen moest, er was ook geen kinderpardon.

Daarom is deze vergelijking een schande.

 

Alain Kouffar

De tijden zijn veranderd. Als het islamitische vluchtelingen zijn die Joden haten lijkt het me “ongepast”. Over die groeiende Jodenhaat in west-Europa, het daarvan wegkijken, het relativeren en naar “ultra rechts” wijzen van Europees multiculti, zei de Franse filosoof Finkielkraut (met Joodse roots) niet voor niets: “De vergelijking met de jaren ’30 maakt ons niet wijzer maar verblindt ons”.

 

Hugo van Alst

Ik denk dat alles al gezegd word met het commentaar van Esther Voet: “In de jaren veertig zijn Joden vergast, vermoord, terwijl veel vluchtelingen juist met open armen worden binnengehaald.”

De huidige vluchtelingen situatie en het deporteren van Joden gedurende de 2e wereldoorlog slaan op elkaar als een tang op een varken.

Niks mis met de nacht van de vluchteling, vooral doen, maar niet bij kamp Westerbork, dit leidt namelijk af van datgeen waar het kamp aan wil doen herinneren en waarschuwen, namelijk fascisme.

Dus ja, de nacht van de vluchteling bij kamp Westerbork is compleet ongepast.

 

Frits Assenaar

Dirk Mulder heeft gelijk als hij zegt dat het kamp in 1939 werd aangelegd voor de opvang van vooral Joodse vluchtelingen. Maar hij vermeldt niet dat deze doelstelling al ruim een jaar later werd gewijzigd in verzamelplaats voor af te voeren Joden. En in die hoedanigheid herinneren wij ons Kamp Westerbork. Straks komt Mulder nog met het argument dat het kamp later ook nog werd gebruikt voor de opvang van uit Indië verdreven Molukkers, onder de verhullende naam Woonoord Schattenberg …
Ik vind het overigens ook logistiek een rare startplaats. Anders dan toen rijden er vaar en van Hooghalen geen treinen en autoverkeer is beperkt wegens de nabijheid van de radiotelescoop.

 

Andre Slier

Voor mij is het geen vluchtelingenkamp maar alleen een concentratiekamp waar mijn vader-grootouders van beide kanten en de familie van mijn vader(88 personen) met behulp van de nederlandse overheid naar toe werden gebracht op weg naar een zekere dood.
Om nu uitgerekend hoofdzakelijk islamitische-antisemitische vluchtelingen daar deze mars te laten beginnen………
Ik zou toch zeggen er zijn betere locaties.

 

Pieter Sibinga Mulder

Het begrip “VLUCHTELING” is een verzamelnaam en dekt tegenwoordig alles en iedereen die naar het rijke West Europa komt. Het percentage werkelijke oorlogsvluchtelingen die voor mij altijd welkom zijn ligt echter véél lager dan de economische asielzoekers uit vaak Noord Afrikaanse landen die hier volgens mij geen bal te zoeken hebben, behalve geld/uitkering en een verwarmd huis. Deze grote groep is alléén bezig om het eigen materiële bestaan te vergroten ten kosten – en op kosten van een welvarende samenleving. Daarbij bestaat deze groep voor meer dan 90% uit moslims die niets van het joodse volk moeten hebben en deze vaak op schandelijke wijze discrimineren. Het is voor mij dan ook onbestaanbaar dat deze groep vergeleken wordt met de HOLOCAUST en de onbeschrijfelijke verschrikkingen die velen vanuit Kamp Westerbork, een belangrijk symbool voor de Nederlandse gedeporteerden, hebben moeten ondergaan !!

 

Charles Storm van ’s Gravesande

De associatie “Westerbork was de voorpoort van de reis naar vernietigingskampen” is dermate geworteld in het Historisch besef dat het geen goed besluit is om juist deze plek in het kader van aandacht voor vluchtelingen te gebruiken.

 

W Seffelaar

Krankzinnige vergelijking omdat destijds hier Joden die al generaties lang hier woonden uit huis werden gehaald en afgevoerd.
De vergelijking zou kloppen als wij op dezelfde manier met de hier aanwezige al of niet criminele autochtonen zouden omgaan en een gedwongen terugkeerregeling zouden invoeren.
Die kans is te verwaarlozen.

 

Leon Nelen

Zou driekwart van die Joden nep-gedeporteerden zijn geweest die dus misbruik maakten van het Duitse “vluchtelingenbeleid” ? NSB-ers die Joden aan de Duitsers aangeven kunnen dus gerehabiliteerd worden als ‘mensensmokkelaars”. Hoe moeten de huidige echte vluchtelingen in onze samenleving ingeburgerd worden als er in dit stadium al minachtend over de holocaust wordt gedaan?

 

Peter Barth

Het is goed dat er op gewezen wordt dat Westerbork geen vluchtelingenkamp was maar het voorportaal voor de gruweldood van duizenden Nederlandse joden door de nazis.
In mijn gedachten speelt nog iets anders mee: de ideologische toe-eigening van de shoa door actiegroepen en comité’s die op zoek zijn naar historische thema’s om latere geschiedenis van een universeel geldend vernis te voorzien. Denk aan het miserabele gedoe rond de herdenking van Kristallnacht, waar sommigen zelfs geprobeerd hebben dit 100% antisemitische drama te “ontjoodsen”.

 

Cisca Mudde

Wat weer een vermenging van belangen. Niets kan onbeduimeld blijven. Deze twee zaken hebben niets met elkaar te maken. Stop dit en zoek een andere plek.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.