Stelling van de dag

‘Nacht van de Vluchteling bij Westerbork is ongepast’

21 januari 2019

De Nacht van de Vluchteling, een jaarlijkse sponsorloop van 40 kilometer lang waarbij geld moet worden opgehaald voor vluchtelingen, begint op 15 juni vanaf Kamp Westerbork. Die keuze leidt tot een fel debat.

‘Vooropgesteld, ik heb sympathie voor de Stichting Nacht van de Vluchteling, maar de nagedachtenis aan de Holocaust hoort niet te worden ingezet voor andere zaken,’ zei Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg zaterdag tegen De Telegraaf. Hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlietisch Weekblad vindt de locatie voor de sponsorloop eveneens ongepast. ‘In de jaren veertig zijn Joden vergast, vermoord, terwijl veel vluchtelingen juist met open armen worden binnengehaald.’ Ook Forum voor Democratie-fractievoorzitter Thierry Baudet is niet te spreken over de keuze voor de locatie.

Er is, ook onder Joodse Nederlanders, steun voor de keuze voor Kamp Westerbork, getuige onderstaande tweet van Leo Lewin. Hij zat samen met zijn ouders in het kamp en werd gedeporteerd naar vernietigingskamp Bergen-Belsen. Toch staat hij achter het besluit van de Stichting Nacht van de Vluchteling. ‘Ik vind het een uitstekende keuze.’

Critici: Westerbork werd later doorgangskamp naar concentratiekampen

De directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Dirk Mulder, is het niet eens met de kritiek. Hij wijst er tegenover RTV Drenthe op dat het kamp in 1939 werd gebouwd om Duitse en Joodse vluchtelingen op te vangen. ‘In 2019 is dat tachtig jaar geleden (…) De Nacht van de Vluchteling is een activiteit die hierbij stilstaat.’ Critici wijzen erop dat Westerbork in de Tweede Wereldoorlog als doorgangskamp diende voor de deportatie van meer dan 100.000 Nederlandse Joden naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Onvergelijkbaar met wat vluchtelingen uit het Midden-Oosten meemaken, zeggen zij.

Wat vindt u? Is het inderdaad ongepast om de nagedachtenis van de Holocaust en de geschiedenis van Kamp Westerbork te verbinden aan het lot van hedendaagse vluchtelingen? Of is de vergelijking, omdat het kamp werd gebouwd als opvangplek voor vluchtelingen, juist wel op haar plaats? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.