‘Afspraak is afspraak, dan maar een harde Brexit’

17 januari 2019Leestijd: 6 minuten
Brexit by Bansky

Mochten de Britten uitstel willen voor de Brexit, dan kan daar wat de Europese Unie betreft over worden gepraat. Zou dat een goede zaak zijn? Of heeft het Verenigd Koninkrijk nu genoeg tijd gehad, en is no deal de enige optie als er voor 29 maart, de officiële uittredingsdatum, geen akkoord is? De reacties op de stelling zijn verdeeld.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

J. Mulder

De wereld was er voor de Britten toetraden tot de EU, de wereld zal er ook zijn indien zij niet langer deel uit maken van de EU. Er zouden nog meer Noord Europese landen het voorbeeld moeten volgen en uittreden.

Laten die landen een eigen samenwerkingsorganisatie oprichten. De Noord-Europese Unie. Zonder toeters en bellen. Geen groot parlement. Een afgeleide van de oude EEG.

T.K. Krijgsman

Uit zelfbehoud heeft de EU aangestuurd op een no deal. Met name Frankrijk kan de Britten missen als kiespijn en heeft nu vrij spel, want Duitsland blijkt al jaren politiek niet opgewassen tegen de sluwe Fransen. Het Europese leger zal voor het grootste deel gefinancierd worden door Duitsland en Nederland maar voornamelijk onder Frans bevel, want die is dan de enige kernmacht. Het noorden van Europa zal hun centen nog makkelijker richting Frankrijk en het zuiden zien stromen. De redding voor Europa had onder leiding van de Britten een hecht economisch samenwerkingsverband geweest tussen natie staten, maar de VS van Europa is een waanidee van idealisten. Vaak zijn idealisten de oorzaak van oorlog en geweld .Een no deal kan voor de EU wel eens een heel eigen vervelende dynamiek krijgen.

Oane P d’ Hoptille

No deal is geen goede deal voor alle betrokkenen. Kost een godsvermogen en niemand is er echt klaar voor. De enige uitweg is een nieuw referendum en daarna exit Brexit. Er is namelijk geen andere afspraak mogelijk. Alleen al de back stop is een onding en een noodzakelijke harde schengen grens tussen de Ierlanden is niet realiseerbaar. Dat men dit niet heeft voorzien is onbegrijpelijk.

Ron Coolen

Buiten het feit om dat het voor ons gunstig zou zijn als het vk in de eu blijft ivm die Franken. Snap ik die Britten totaal niet . Ik zou zeggen doei Brussel en je krijgt helemaal geen enkele euro meer van ons . Want ze moeten een knap bedrag zoveel jaar betalen . En jullie hoge importheffingen ons opleggen dan wij ook . Lange wachttijden bij het veer jullie nog langere wachttijden . En grens is grens ook in Noord-Ierland. 29 maart is het klaar . Ik denk dat als Trump premier daar was geweest had hij de middelvinger opgestoken en gezegd jullie kunnen mijn rug op buik af en nergens blijven hangen . En dan zal Brussel wel concessies moeten doen . En heel misschien is een uitstel nog geen slecht idee .Want de verkiezingen zal het euro parlement er anders uit gaan zien ..

A.W. van de Graft

De EU doet in deze onnodig moeilijk om andere met uittredingsideeën te ontmoedigen. Nederland zou serieus een Nexit moeten overwegen om de overheersing van Frankrijk en Duitsland binnen de nieuwe EU te ontlopen.
Een intensivering van de samenwerking met de noordelijke valt veel meer te prefereren.

Tarac van Heel

Ik zou de stelling liever omdraaien.
De EU heeft tijd genoeg gehad, no deal is de enige optie.
De EU heeft stelselmatig alles gedaan om het de Britten zo moeilijk mogelijk te maken. Harde financiële eisen, geen grens tussen Ierland en Noord-Ierland e.d.
Iedere keer wanneer het VK met een reëel plan kwam werd dit lacherig door Juncker cs verworpen. Macron ziet het VK gaarne vertrekken. (vergroting van zijn macht en invloed)
Het zal voor beide partijen even slikken zijn, de EU raakt een grote netto-betaler kwijt, EU producten zullen in het VK duurder worden en gelijkwaardige producten uit niet-EU landen waarschijnlijk goedkoper, afhankelijk van te sluiten handelsovereenkomsten met die landen.
Bedenk wel dat de export uit EU naar het VK is veel meer dan andersom.
De Duitse auto-industrie ziet ná de maatregelen van Trump de bui al hangen. Ze produceren weliswaar al een deel van hun auto’s in het VK maar de import van onderdelen zal die betreffende auto’s een stuk duurder maken.
De Britse binnenlandse markt krijgt een boost en de, deels verwaarloosde, industrie zal opleven door vernieuwing.
De visserij heeft de visrijke Britse wateren voor zichzelf en kan de, in de EU verboden puls-methode, toepassen.
“Verplichte” EU migratie (Polen, Roemenen, Esten, Litauers, Bulgaren e.a.) kan aan banden gelegd worden.
Geen Brusselse bemoeizucht meer, baas in eigen land, eigen wetten
Ik ben er van overtuigd dat de Britten op de langere termijn als overwinnaars uit de strijd komen.

Peter Laman

Er is geen tijd voor grote veranderingen aan de deal vóór 29 maart aan te brengen en is het zeer onwaarschijnlijk dat een tweederde tegenstem met kleine aanpassingen kan worden gekeerd. Dus opnieuw onderhandelen kan alleen bij uitstel succesvol zijn, maar voor dat uitstel moet er wel een concreet en serieus voorstel zijn.
Hoe dan ook, een ‘no-deal’ is een illusie, omdat er hoe dan ook onderhandeld moet worden, ook als ze er zonder akkoord uitstappen. Er moet nu eenmaal veel geregeld worden. Het is dan ook tamelijk onzinnig dat veel MP’s zich gisteren uitspraken tegen een backstop zonder tijdslimiet. Bij een no-deal krijgen ze namelijk nog veel meer te onderhandelen zonder tijdslimiet. Er blijven juridische verplichtingen. Je kunt nu eenmaal niet zomaar een contract breken, weglopen en de andere partij met de kosten laten zitten.
De route is: eerst hadden ze May, nu dismay en straks mayhem!

Robbert van Ettekoven

Mijn geweten zegt: afspraak is afspraak, dan maar een harde brexit. Echter, mijn pragmatische instelling vertelt me ze nog een kans te geven. Rutte deelt dat laatste. Want, een harde brexit kost ons veel geld, en dus is het voor ons voordelig wanneer er via een omweg een zachtere brexit uitkomt. En dus, uit liefde voor Nederland, is het verstandig die Britten een uitzondering te gunnen. Want dat is, verstandig voor de portemonnee.

Mart ten Harmsen van der Beek

De EU is een antiliberaal, antidemocratisch en economisch falend instituut. No deal Brexit is het mooiste wat er kan gebeuren voor de Britten! Mogg for PM.

 

Kees Flyer

Stelling is ok. Gewoon eruit zonder deal. Zal ook beter zijn voor UK, ze zullen dan 3 maanden of zo hard moeten werken om als op poten te zetten, maar het zal snel weer goed gaan, behalve natuurlijk met de werkeloosheid, de armoede in Engeland en de politieke schermutselingen.

Mylton Styx

Opnieuw wordt het morele, ethische en democratische failliet aangetoond van politici, welke omwille van machtspolitiek hun naam als “volksvertegenwoordiger” voorgoed verspeeld hebben, door allerwegen obstakels op te werpen, in plaats van uitvoering te geven aan meerderheidsbesluiten van de bevolking die zij pretenderen te vertegenwoordigen.Het ultieme gebrek aan respect voor de wens van de bevolking betreft ditmaal de EU en “remainers” in het VK om een fatsoenlijke Brexit te organiseren. Voorbeelden te over, waar het democratisch mandaat, door een bevolking gegeven om hun belang te vertegenwoordigen, wordt misbruikt.
In Nederland valt hierbij te denken aan het afschaffen van het referendum, de poging de dividendbelasting af te schaffen, verhoging van de BTW voor producten en diensten die als eerste levensbehoeften worden gezien, het op voorhand aan de overheid in eigendom nemen van orgaan en weefselmateriaal, zeggenschap over onze pensioengelden overhevelen naar de EU met het recht een greep uit de kas te doen, het ongeremd binnenhalen van kansloze economische migranten, het negeren van het referendum over de Europese grondwet, een te lage wisselkoers voor het inruilen van de gulden voor de euro, het “kwartje van Kok”, de diefstal uit de pensioenkas door Lubbers, het in de uitverkoop gooien van de Nederlandse gasvoorraad, het sluipend opgedrongen multiculturalisme, etc., etc., etc.

Frederik Geubel

Het VK onderhandelt vanuit een zwakke positie. Nog steeds is het lid van de EU, dan is zij de vragende partij. De EU kan veel daarvan afwijzen. Het is beter eerst uit de Unie te treden om dan pas te gaan onderhandelen. Een handelsakkoord zal de EU ook willen. Natuurlijk zal er chaos ontstaan de eerste tijd. Dat zal het land ervoor over moeten hebben, op dit moment vergeet men teveel wat het op gaat leveren. Half erin blijven zoals May wil is een zwaktebod waarbij men bovendien nog naar het pijpen van de EU moet dansen. Er is gestemd voor een ‘leave’ en dat moet uitgevoerd worden. Het is een duik in het koude water maar een modern land als het VK zal zich snel weer oprichten en vooral z’n eigen boontjes mogen doppen.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.