‘Overheid moet xtc legaliseren…’

17 december 2018Leestijd: 2 minuten
'ANP'

GroenLinks wil xtc uit het criminele circuit halen door de drug te legaliseren. Als de overheid de productie van de pillen gaat reguleren, zouden die veiliger worden, zegt de partij. Nederland moet volgens Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg het voortouw nemen bij het wijzigen van strenge verdragen van de Verenigde Naties (VN) over verdovende middelen.

‘Gegeven de onmogelijkheid van een drugsvrije wereld vind ik het onvermijdelijk dat Nederland naast het gebruik van cannabis ook de consumptie van xtc gaat reguleren,’ zegt Buitenweg maandag tegen de Volkskrant. Ze wil dat de overheid vergunningen gaat uitdelen aan producenten, zodat de ‘kwaliteitseisen’ van de pillen worden gewaarborgd. Dat zou de volksgezondheid ten goede komen, en bovendien ‘de beangstigend toenemende macht van criminelen’ verminderen, aldus het GroenLinks-Kamerlid. Zij wil wel dat er tegelijkertijd een ontmoedigingsbeleid komt, waarin via voorlichtingscampagnes de risico’s van de harddrug worden benadrukt. Ook zou ze graag een verbod op reclames voor xtc zien.

Lees ook dit coververhaal uit 2014 terug: Hoe het pilletje normaal werd onder hoogopgeleiden

Volgens Buitenweg hebben strenge VN-verdragen over verdovende middelen het gebruik van xtc niet verminderd, terwijl ook de drugsmisdaad maar doorgaat. En dat terwijl xtc volgens haar minder gezondheidsrisico’s oplevert dan alcohol, die wel legaal is. Buitenweg kraakt ook het drugsbeleid van minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA), die er vaak op wijst dat gebruikers medeverantwoordelijk zijn voor misdaad en ook milieuvervuiling als gevolg van drugsgebruik. ‘De minister wijst naar de gebruiker. Hij zou ook moeten wijzen naar de overheid. We organiseren niks, we laten criminelen de ruimte.’

‘Deskundigen zeggen: xtc minder schadelijk dan alcohol’

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Kan Grapperhaus war on drugs tegen eigen bevolking winnen?

Ook de Bredase burgemeester Paul Depla (PvdA) is voorstander van het legaliseren en reguleren van de drug, zegt hij tegen het dagblad. ‘Geef mij één argument waarom alcohol vrij verkrijgbaar is en xtc verboden moet zijn? Ik praat deskundigen na. Die zeggen mij: xtc is minder schadelijk dan alcohol.’

Wat vindt u? Zou xtc net als wiet moeten worden gereguleerd, of is de populaire partydrug terecht verboden? Praat mee! Onze stelling van de dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de rubriek Reacties op de stelling.