drugs

Minister Grapperhaus noemt Nederland een ‘drugsland’

10 april 2018Leestijd: 1 minuut

Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid laakte dinsdagochtend in Rotterdam op het jaarlijkse International Drug Enforcement Congres (IDEC) de ‘beschamende hoofdrol’ die Nederland wereldwijd speelt als productie- en doorvoerland voor drugs. Eerder ontkende hij nog dat Nederland hard op weg is een narcostaat te worden.

In de drugshandel wordt jaarlijks drie miljard euro verdiend, zei de minister. Daarmee dreigt de illegale drugseconomie de normale economie te gaan overschaduwen.

‘Door een keiharde aanpak van criminele netwerken gaan we ervoor zorgen dat de rol van Nederland kleiner wordt. Dat doen we door meer crimineel vermogen af te pakken en een betere internationale samenwerking. Ook komen er hogere straffen voor deelname aan een criminele organisatie.’

100 miljoen extra

Grapperhaus beloofde meer capaciteit voor drugsbestrijding. Het kabinet trekt daar 100  miljoen euro extra voor uit. Eerder klaagde de recherche over te weinig mensen.

Thema van de 35e editie van het drie dagen durende drugscongres is de economie van drugs. Het ontspoorde gedoogbeleid van softdrugs fungeerde de afgelopen decennia als motor van de georganiseerde drugsmisdaad, schreef Elsevier Weekblad afgelopen week. Door gebrek aan capaciteit wordt maar een fractie van de drugshandel onderschept.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.