‘Vierdaagse schoolweek is beste oplossing voor lerarentekort…’

12 december 2018Leestijd: 2 minuten
ANP

De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept scholen op een vierdaagse schoolweek in te voeren als het tekort aan leraren te groot is. Omstreden, maar nood breekt wet, zegt voorzitter Liesbeth Verheggen.

Dat meldt dagblad Trouw woensdag. Scholen hebben het steeds moeilijker de gaten die vallen door het lerarentekort, op te vullen. Daardoor staan steeds vaker onbevoegden voor de klas. Minister van Onderwijs Arie Slob (CU) gaf scholen onlangs toestemming om bij gebrek aan personeel kunstenaars zonder lerarendiploma muziek- of tekenles te laten geven. Dat is geen onderwijs, maar kinderopvang, vindt de AOb.

De bond maakt zich zorgen over de werkdruk voor leerkrachten. Die wordt almaar groter omdat zij steeds vaker leerlingen die worden verdeeld over klassen moeten opvangen of een oogje in het zeil moeten houden bij invallers. Om te voorkomen dat nog meer leraren uitvallen met een burn-out, moeten schoolbesturen volgens de AOb met hen om de tafel en waar nodig een vierdaagse schoolweek invoeren.

Naar verwachting wordt het lerarentekort de komende jaren alleen maar groter: volgens het ministerie van Onderwijs groeit het aantal vacatures in 2022 tot 4.100 voltijdbanen.

Wat vindt u? Moeten leraren tegen de werkdruk worden beschermd? Of zijn er betere oplossingen voor het lerarentekort en hebben kinderen recht op vijf dagen onderwijs? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.