Stelling van de dag

‘Politie helemaal niet gebaat bij diverser korps’

10 december 2018Leestijd: 2 minuten

De politie registreert de etniciteit van haar personeel, terwijl dat officieel verboden is. Volgens ‘portefeuillehouder diversiteit’ Lute Nieuwerth doet de politie dat om te kijken of er genoeg agenten met een niet-westerse migratieachtergrond werken, en of de diversiteit waar nodig kan worden vergroot.

‘We beperken ons tot abstracte, niet-herleidbare persoonskenmerken,’ zegt Nieuwerth in gesprek met de Volkskrant. Als de politie ‘een betere afspiegeling van de Nederlandse bevolkingssamenstelling’ is, kan dat er volgens hem voor zorgen dat discriminatie – bijvoorbeeld etnisch profileren – door agenten minder vaak voorkomt. De politie streeft naar een nieuwe instroom van 25 procent agenten met een niet-westerse migratieachtergrond. Maar een woordvoerder zegt tegen de krant dat de politie verder kijkt dan alleen naar afkomst: ‘Met diversiteit bedoelen we ook vrouwen, lhbt’ers, bèta’s en zijinstromers met een eigen netwerk en een heel andere stijl van leidinggeven.’

Registratie etniciteit in Nederland verboden, behalve bij uitzonderingen

In Nederland is registratie van etniciteit verboden volgens de privacywet, tenzij een organisatie hard kan maken dat het om uitzonderlijke redenen toch noodzakelijk is. Wat vindt u? Is het inderdaad goed om een korps te hebben dat etnisch gezien een afspiegeling is van de maatschappij? Of zou afkomst geen rol moeten spelen bij het aannemen van politieagenten? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.