‘Registratie etniciteit en religie gaat te ver…’

27 september 2018Leestijd: 2 minuten
Schietsport in Nederland. Foto: ANP.

Het kabinet wil voortaan de etniciteit, religie en politieke opvattingen vastleggen van iedereen die een wapenvergunning aanvraagt of verlengt. Dat staat in een wetsvoorstel dat volgende maand in de Tweede Kamer wordt behandeld. De wetswijziging is nodig om aan een verscherpte EU-richtlijn voor wapenbezit te voldoen.

De Europese richtlijn is verscherpt als gevolg van de aanslagen die Europa de afgelopen jaren troffen, vooral die in Parijs op 13 november 2015. Volgens minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) en minister van Natuur Carola Schouten (ChristenUnie) – verantwoordelijk voor jachtvergunningen – zijn de ‘risicofactoren voor wapenbezit divers’ en heeft de politie informatie ‘uit verschillende bronnen’ nodig om te bepalen of het veilig is om iemand een wapenvergunning te geven.

CDA en D66 kritisch: plan overschrijdt de privacygrens

De Tweede Kamer heeft grote bezwaren tegen het plan, maar ook de coalitie is verdeeld: CDA en D66 zijn wel voor betere registratie van vuurwapens, maar vinden dat het vastleggen van afkomst, levensbeschouwing en politieke voorkeur de privacygrens overschrijdt. De Autoriteit Persoonsgegevens en de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie zien het voorstel evenmin zitten, meldt de Volkskrant.

Meer over criminaliteit en privacy: Verplicht afstaan DNA door alle burgers gaat te ver, schreef Gerlof Leistra

Twee weken geleden pleitten twee onderzoekers van de Universiteit Leiden in het wetenschappelijke vakblad Tijdschrift voor Criminologie ook al voor het registreren van de etniciteit van arrestanten, verdachten en veroordeelden. Dat is volgens hen nodig om de oververtegenwoordiging in de criminaliteit van jongeren met een migratieachtergrond, die veel vaker met justitie in aanraking komen, effectief te kunnen aanpakken.

Registreren etniciteit is al heel lang taboe in Nederland

Etnische registratie is in Nederland al heel lang een gevoelig onderwerp: tegenstanders vrezen juist voor discriminatie, bijvoorbeeld omdat een regering of overheidsinstantie misbruik kan maken van zulke gegevens om een bepaalde etnische of religieuze groep te benadelen.

Wat is uw mening hierover? Praat mee! Onze stelling van de dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.