‘Kijkwijzer voor YouTube nodig om kinderen te beschermen’

03 december 2018Leestijd: 2 minuten
Kijkwijzer. Foto: ANP.

Het CDA wil dat YouTube een kijkwijzer krijgt, zodat kinderen beter worden beschermd tegen filmpjes waarin seks, geweld of grove taal voorkomt. Daarmee moeten ouders kunnen controleren of hun kinderen geen beelden zien die niet geschikt zijn voor hen.

CDA-Kamerlid Harry van der Molen dient zijn voorstel vandaag in bij de behandeling van de Mediabegroting in de Tweede Kamer. Tegen het AD zegt hij dat zijn 7-jarige zoontje geregeld filmpjes kijkt via YouTube. ‘Ik kan als ouder moeilijk bepalen of die wel geschikt zijn. De Kijkwijzer is een prima hulpmiddel.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees dit stuk uit 2015 terug: Hoe YouTube in tien jaar uw leven veranderdeYouTube American Dreamers

Lidstaten van de Europese Unie zijn al wettelijk verplicht om erop toe te zien dat minderjarigen worden beschermd tegen ‘schadelijke’ films en televisieprogramma’s, maar voor online-videodiensten is dat nog niet het geval. In 2015 besloot de Tweede Kamer al dat de Kijkwijzer er moest komen, maar dat is vooralsnog niet gebeurd. Volgens Van der Molen moet de YouTube-Kijkwijzer continu in beeld te zien zijn, zodat een ouder bij één blik op de video weet of die wel of niet geschikt is voor kinderen van een bepaalde leeftijd.

Elke minuut honderden uren aan beeldmateriaal geüpload op YouTube

Omdat op YouTube elke minuut honderden uren aan beeldmateriaal wordt geüpload, lijkt het lastig om alle video’s te controleren en te voorzien van een beoordeling. Toch is dat wel degelijk mogelijk, denkt Van der Molen, die erop wijst dat Facebook tienduizenden mensen in dienst heeft om te beoordelen of berichten aan de gebruiksvoorwaarden voldoen. ‘Dan kan YouTube dat ook,’ aldus het Kamerlid.

Wat vindt u? Is het goed als ouders en kinderen dankzij een Kijkwijzer worden gewaarschuwd voor video’s die expliciete beelden of taalgebruik bevatten? Of is het vooral aan ouders zelf om erop toe te zien dat hun kinderen daar niet naar kijken? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de rubriek Reacties op de stelling.