‘Dat Dchar kerst wil vieren, staat hem volledig vrij’

12 december 2018Leestijd: 6 minuten
In Nederland worden jaarlijks zo’n 2,3 miljoen kerstbomen gekweekt. Foto: ANP XTRA

Acteur Nasrdin Dchar kreeg gisteren veel kritiek over zich heen nadat hij op Instagram een foto plaatste met een kerstboom en de tekst ‘I love Christmas’. Omdat Dchar moslim is, vonden vooral veel van zijn geloofsgenoten dat hij geen kerst zou moeten vieren. De kwestie roept de vraag op: zou kerst bij uitstek een religieus feest voor christenen moeten zijn? Of draait het vooral om gezelligheid met familie, lichtjes en een kerstboom? Dit vinden onze lezers.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

 

Zie onder de Instagram-post de reacties van onze lezers

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ron Coolen

Kerstmis is een samenvoeging van christelijke en Germaans. Gebruik . Christenen vieren de geboorte van jezus. En de Germanen de viering van de winterzonnenwende.  Ook oud en nieuw is een Germaans gebruik . En dat werd toen al gevierd bij een boom en vuren . Dus feitelijk gezien is een kerstboom iets heidens . Heeft niks met religie te maken .sterker nog ik kom uit een behoorlijk gereformeerd stadje .En veel streng gelovige hadden geen kerstboom . En waarom dat is samengevoegd is een lang verhaal . Er zijn genoeg boeken daar over heel interessant. Dat deze man zoveel kritiek kreeg geeft alleen maar aan hoe slecht mensen op de hoogte zijn . En weer laat dame engelshoven niets van zich horen . En ga gewoon lekker kerst vieren zoals je wil en laat de kerststol gewoon de kerststol blijven .

Annette Schols

Het komt mij allemaal zeer tegenstrijdig over. Hoe kun je in vredesnaam een kerstsfeer creëren met een kerstboom en lichtjes en tegelijkertijd vastendagen inhalen (ik weet dat moslims dagen kunnen inhalen). Daarmee haal je de eigenlijke betekenis van het kerstfeest in mijn ogen onderuit. Je bagatelliseert de christelijke betekenis van de kerst. Nu weet ik ook wel dat het kerstfeest voor de meeste mensen niet anders betekent dan met de familie samen zijn (iets wat in deze drukke tijden al heel bijzonder is) maar toch krijg ik een beetje een wrange smaak hierover. Het lijkt op het kapen van ONS kerstfeest. Misschien ben ik een beetje negatief, maar juist doordat hij er zoveel aandacht aan besteedt, vertrouw ik het niet. Eerst de Sinterklaas door allerlei import onderuit geschopt en nu het degenereren van ons kerstfeest. Ik heb er in ieder geval een nare smaak van overgehouden.

Louise V

De kerstboom is door het christendom m.o.m. geaccepteerd en geïncorporeerd, al heeft het een “heidense” oorsprong.

In noordelijker streken dan Nederland zag men de groenblijvende boom als teken van hoop, dat ná de donkere tijd het leven toch door zou gaan en Het Licht terug zou keren.
Jezus is óók een Lichtbrenger.
Zijn geboorte is verbonden met de ellendige toestand van de joden onder het Romeinse juk èn het door regeltjes gedomineerde joodse geloof, waaruit de geest verdwenen was. Jezus bracht Nieuw Licht in de duisternis. (De zonnewende had er ook nog weer mee te maken.)
Zeg nu zelf…waarom zou Nasrdin dan niet mee mogen doen aan een feest dat alles met Licht en Hoop en Verbondenheid te maken heeft?
Meedoen…dat is toch mooi!
Dat noemt men “integratie”!
En door zijn abaja aan te houden, geeft hij tevens aan dat hij zijn afkomst niet verloochent.
Top!
Zo zat ik aan het einde van de Ramadan voor het eerst in mijn leven aan tafel bij het Aid-al-Fitr (maaltijd na het breken van de vasten), maar wèl met het kruisje om mijn nek.
Vrede begint met elkaar als Mens zien! Dat is als het gloren van Nieuw Licht!

Kees van der Niet

Kerstmis is een mix geworden van het barbaarse verlichte bomenfeest en de geboorte van Jezus Christus, maar het is wel een traditioneel feest, dat Nasrdin Dchar dit ook wil vieren staat hem uiteraard volledig vrij, maar dat hij in zo’n soepjurk ons dit wil duidelijk maken vind ik gewoonweg ranzig!
Het geeft een beetje aan van ik vind jullie feestje wel leuk, want hiermee vergaar ik weer aandacht, ik vraag me toch werkelijk af of deze acteur die de Nederlandse taal beheerst wel beseft wat een dergelijk plaatje oproept bij menig christen?
Ik vraag me af of hij ook maar iets begrijpt van ons traditionele feest, Jezus was een Jood en heel veel Marokkanen zijn niet bepaald positief over Joden, het verlichte bomenfeest was een feest van de kortste dagen van het jaar, om de dag te rekken plaatste men verlichting in met name naaldbomen, om de lengte van de kortste dag te verlengen, waarna de dagen weer langer werden.
Als hij nog een kroontje op zijn hoofd had gezet, een kribbe met daarin het kindje Jezus had geplaatst, dan had hij de rol kunnen spelen van wijze uit het Oosten, maar nu is hij enkel maar een figurant, omdat hij niet in staat is om een werkelijke rol van betekenis te kunnen spelen, alleen een B acteur verschijnt op dergelijke wijze in de publiciteit!

Mark Faasse

Ik vind het jammer dat de discussie wat mij betreft de verkeerde kant op gaat. Naast ‘I love Christmas” zou ik willen zeggen, eigenlijk niet er naast, maar er voor: ‘I love Christ’. Het is allemaal begonnen volgens de overlevering zo’n 2000 jaar geleden als beeld van de liefde die God heeft voor de wereld. Ik geloof (!) daar in. Het staat mijlenver af van alle nare opmerkingen die nu gemaakt worden. Los van of je een religie aanhangt of je te buiten gaat aan eten en drinken, zou dit een universeel moment kunnen zijn om eens na te denken over liefde en vrede. Probeer het daar eens over te hebben tijdens het diner, of het openen van cadeautjes. Of trek eens echt je stoute schoenen aan en stap een kerk binnen.

Marc de R.

Dit is weer het zoveelste voorbeeld dat de Marokkaanse gemeenschap zélf de vooroordelen bevestigt. Pas ook al gezeur over Akkabi, die een homoseksuele rol vertolkte in een film. Als Dchar kerst wil vieren, waarom heeft iemand daar een mening over? Hij maakt zelf wel uit wat hij doet. Net zoals iedereen zelf bepaalt wat hij/zij doet. Alsof de gemiddelde Nederlander kerst viert vanwege de christelijke traditie. Kerst betekent voor de meesten drie dagen lang volstouwen met vet vreten, iedereen bezoeken en klagen over geen zin hebben om die gemene schoonmoeder of stiefzus te zien. En uiteindelijk is iedereen blij dat het voorbij is.

Dus nee, kerst is niet alleen weggelegd voor de mensen die de christelijke traditie vieren, mensen maken dat zelf wel uit.

Harm de Jong

Het kerstfeest is het feest van de geboorte van Christus. Hij die als redder der wereld bij mensen kwam. Is het kerstfeest meer dan een boom? Nou dat zou ik denken!

T.K. Krijgsman

Iemand is begonnen op zijn manier wat voor feest Sinterklaas was en is dat op zijn manier gaan duiden.

Nu moet de ME er aan te pas komen om het te vieren en de lol is er voor veel mensen af.
Deze acteur zoekt de publiciteit om duidelijk als Moslim naast een Kerstboom te roepen I Love Christmas en schrikt dan van de reacties. Is dit het begin van het einde van gezellig Kerstfeest vieren ? Voor je het weet komt iemand op het idee dat er erg weinig donkere mensen in de Kerststal zitten en hebben we de poppen aan het dansen.  Als Nasrdin in een praatprogramma verschijnt houd ik mijn hart vast voor het Kerstfeest.

Else Jacobs

Als Dchar een kerstboom neerzet omdat hij dat gezellig vindt in de donkere dagen zou ik zeggen, gewoon doen, de kerstboom heeft niets met het geloof te maken, allen het “vieren” dat  de dagen weer gaan lengen. Dat moslims en of anderen dat verwerpelijk vinden is hun gebrek aan kennis

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.