‘Beperk Facebook als dataverzamelaar, niet als communicatieplatform’

19 november 2018Leestijd: 2 minuten
Facebook

Facebook heeft flink z’n best gedaan om de negatieve aandacht van het bedrijf af te leiden. Het socialemediabedrijf bagatelliseerde de invloed van Russische inmenging en huurde een bedrijf in dat concurrenten in een kwaad daglicht moest stellen. Tijd voor strengere regelgeving? Een selectie uit uw reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

M. de Wit

Een huichelachtiger type dan Mark Zuckerberg ken ik niet en Facebook heb ik altijd erg gevaarlijk gevonden. Daarom heb ik FB met zijn infantiele ‘likes’ altijd gemeden, net als Instagram en Twitter. Doe wat nuttigs met je tijd, denk ik dan.

Maar met regelgeving moet je erg oppassen. Want als je Facebook aan banden legt, waarom dan ook niet Elsevier Weekblad? Daar staan toch regelmatig standpunten in die onze Koningin van de Waarheid, Ollengren en haar staatspropaganda-omroep NPO erg onwelgevallig zijn.

Ollengren en haar partij zouden graag kritische media de mond snoeren en alles langs de EU-censuur laten gaan. Dat is nog enger dan Zuckerberg. Beperk de macht van Facebook door ze te verbieden gegevens op te slaan, te bewaren of door te verkopen. En dat geldt dan ook voor Google en andere dataverzamelaars, omdat de gemiddelde gebruiker niet erg nadenkt. Maar hun functie als communicatieplatform moet onaangetast blijven. Vrijheid van meningsuiting moet blijven, anders zijn we echt verloren.

N.J.M. Tijhuis

Het probleem is en zal altijd zijn: wie bepaalt wat, waarom en met welk recht?
Vrijheid van meningsuiting kan slechts bestaan zonder toetsing of censuur vooraf. Art. 7 van de Grondwet heeft het bondig geformuleerd.
Desinformatie is van alle tijden evenals propaganda.
De wereldburger die van deze media gebruik maakt, zal kritisch moeten zijn: wie of wat is te vertrouwen? Maar dat moest men vroeger met de oude media (kranten, marskramers, orale nieuwsberichten) ook.
Laat het niet over aan overheden (Ollongrun en consorten)!

J. Mulder

De meeste beïnvloeding vindt plaats door onze televisie. Programma’s als DWDD waar voor linkse propaganda gespuwd wordt en waar voorstanders van een nexit geen podium krijgen, zijn daar een schrijnend voorbeeld van. Niet voor niets willen met name linkse partijen niet tornen aan het huidige omroepstelsel en zijn zij voorstander van het sluizen van meer geld naar de NPO.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.