‘Verplichte verzekering is een onzalige gedachte uit een verdachte hoek’

01 oktober 2018Leestijd: 3 minuten
Nieuwbouw

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers en ondernemers? Goed idee of vooral aan hen zelf laten? Lees de reacties op de stelling van vandaag.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

 

Arthur Sterk

Is iedereen de AAW (Algemene Arbeidsongeschiktheids Wet) en de WAZ (Wet arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen) vergeten? Wat was men blij toen dit verplichte gedrocht werd afgeschaft!

Geen onnodige bemoeienis. Bovendien zijn er veel uitzonderingen. Er zijn bijvoorbeeld veel deeltijd- ZZP-ers die voor een belangrijk deel gewoon -vanuit een deel-dienstverband- collectief verzekerd zijn.

M. Knaapen

Prima, maar als ZZP-ers -door zich nergens voor te verzekeren en geen pensioen op te bouwen- in de financiele problemen komen (de AOW alleen is geen vetpot), dan moeten zij ook de consequenties aanvaarden: geen huur- zorg- en weet ik wat-toeslag. Geen bijstand, Noppes. In levensbedreigende situaties kan de minister zijn/haar discretionaire bevoegheid toepassen en droog brood en water laten verstrekken. Kiezen voor zelfbeschikking betekent niet alleen de lusten maar ook de lasten.

Bart de Man

Prima, maar werkgevers en werknemers moeten wel beseffen dat geen van beide de ZZP’ers vertegenwoordigen. M.a.w. Er moet een extra stoel aan tafel.

Chris Heskes

Leuk hoor om zelfstandigen zelf te laten beslissen ware het niet dat het niet te betalen is waardoor velen ervan af zien. Door er een collectieve verzekering van te maken daalt de premie aanzienlijk en voorkom je valse concurrentie.
Dat werkgevers tegen zijn laat zich raden, vaak hebben ze werknemers het mes op de keel gezet om zzp’er te worden, dat was voor hun goedkoper dan personeel in loondienst. De op deze manier hogere inkomsten kwamen ten goede aan de top van het bedrijf en de aandeelhouders en vertaalde zich niet in lagere prijzen. En nu maar moord en brand gillen als de prijzen van zzp’ers gaan stijgen ! Maar let wel; het moet verplicht worden door de overheid, de uitvoering ervan mag echter niet in handen van de overheid worden gegeven want dan is de ellende niet te overzien, torenhoge premies maar niet of te laag uitbetalen. (Zie WAO en AOW…)

Erik Deen

Ja, helemaal mee eens. Dat ‘verzekeren’ is vooral goed voor de verzekeraars. Meestal niet goed voor de zelfstandigen. Die worden opgezadeld met kosten. En dan te bedenken dat veel van deze ‘zelfstandigen’ niet de vrije keus hadden om zelfstandig te worden. Vaak een uit nood geboren keuze omdat werk in loondienst niet lukte. Die ‘zelfstandigen’ hebben het vaak niet breed. Op een verplichte dure verzekering zitten die helemaal niet te wachten. De geslaagde zelfstandige zit er ook niet op te wachten. Die heeft een min of meer groot potje waar op kan worden teruggevallen. Zo’n verplichte verzekering is een onzalige gedachte uit een verdachte hoek.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.