Stelling van de dag

‘Laat zelfstandigen zelf bepalen of ze zich verzekeren…’

01 oktober 2018Leestijd: 2 minuten

De Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN), een van de grootste werkgeversorganisaties van het land, wil dat zzp’ers en ondernemers een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen. Dit omdat zo’n 80 procent van hen nog niet verzekerd is, waardoor ze meer risico lopen bij bijvoorbeeld ziekte of ongevallen.

Vakbonden pleiten al langer voor verplichte verzekering voor zzp’ers en ondernemers: die groep, die steeds groter wordt, loopt volgens hen een groot risico. Tot nu toe wilden de werkgevers echter niet aan verzekeringsplicht en lieten ze de keuze zich te verzekeren aan de zelfstandigen zelf.

Maar vandaag gaat AWVN het voorstel aankondigen op het jaarcongres. Het is de eerste keer dat een van de grootste werkgeversorganisaties pleit voor een verzekeringsplicht. ‘De groep werkenden die niet verzekerd is, wordt steeds groter. Ondertussen tikt de tijdbom verder. Willen we dat als Nederland?’ zegt AWVN-directeur Harry van de Kraats maandagochtend.

Werkgevers wilden het niet: tarieven zzp’ers stijgen door premie

Meer over zelfstandigen

Lees het commentaar van Arthur van Leeuwen: Geen extra AOW voor zzp’er

Tot nu toe wilden werkgevers er niet aan: de tarieven van zzp’ers gaan omhoog als ze verplicht zijn om maandelijkse premie aan hun verzekeraar te betalen. Toen vakbonden de maatregelen vorig jaar opperden, zei het merendeel van de zelfstandigen nog geen behoefte te hebben aan een verplichte verzekering.

Het idee is dat alle zzp’ers en ondernemers meebetalen aan de collectieve verzekering, zodat de hoogte van de premie te behappen blijft. Toch zitten veel zelfstandigen er niet op te wachten: zzp’ers die te weinig verdienen om zich ondernemer te noemen, zouden alsnog kunnen afhaken omdat de premie voor hen te hoog wordt. Die zou dan weer stijgen voor de rest van de zelfstandigen.

Wat vindt u: moeten ondernemers worden verplicht zich te verzekeren tegen ziekte en ongevallen, of is dat voor hun eigen rekening? Praat mee! Onze stelling van de dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.