‘Goed dat Rutte grote bedrijven in de watten legt…’

12 oktober 2018Leestijd: 2 minuten
Persconferentie minister-president

De coalitiepartijen zijn er bijna over uit waar de 1,9 miljard euro die vrijkomt door het behouden van de dividendbelasting naartoe gaat. De oppositie had graag gezien dat het geld naar de publieke sector zou gaan om bijvoorbeeld het lerarentekort aan te pakken, maar het kabinet wil het geld liever investeren in het bedrijfsleven.

VVD, CDA, ChristenUnie en D66 komen vanavond opnieuw bijeen om op het ministerie van Financiën om te overleggen over de verdeling van het geld. De coalitie wil het bedrag op een andere manier ten goede laten komen aan het bedrijfsleven en ons vestigingsklimaat.

Het kabinet overweegt drie mogelijkheden:

– Een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting.

– Het schrappen van de dga-taks. Dat is een voorgenomen belasting op het lenen van geld uit de eigen onderneming.

– Het schrappen van de versobering van de gunstige belastingregeling voor expats in Nederland. Nu genieten zij dit voordeeltje acht jaar, maar het kabinet was van plan dit in te korten naar vijf jaar.

– Het schrappen van de verhoging van het tarief in Box 2. Volgens het regeerakkoord zou dat van 25 procent naar 28,5 procent gaan.

Gisteren kwamen drie zwaargewichten uit het bedrijfsleven op bezoek bij Rutte in Den Haag om te praten over ‘de verkilde relatie tussen politiek en het bedrijfsleven’. Jan Hommen van Ahold-Delhaize, zijn Philips-collega Jeroen van der Veer en Hans Wijers (ING) kwamen langs in het torentje. Mogelijk is daar ook de afschaffing van de dividendtaks-plannen besproken.

Nooit verspeelde Rutte zoveel prestige: hoe verder na dividendtaks-echec?

Uit een nieuwe studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag blijkt dat multinationals 30 procent van de toegevoegde waarde in de Nederlandse economie creëren. Hun aandeel in de werkgelegenheid is 22 procent. Buitenlandse bedrijven besteden naar verhouding vaker activiteiten uit en dat doen ze vooral aan het mkb. Ook hun kennisverspreiding draagt bij aan de Nederlandse economie.

Wat vindt u? Waar zou Rutte de 1,9 miljard euro aan moeten besteden? Is het terecht dat het geld dat bedoeld was voor het bedrijfsleven daar ook naartoe gaat? De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.