‘Verblijfsvergunning Lili en Howick schept ongewenst precedent…’

10 september 2018Leestijd: 3 minuten
Jeugdjournaal interviewt Lili en Howick. Foto: ANP.

Tijdens een roerig weekeinde besloot het kabinet tot veler verbazing dat Lili en Howick toch niet worden uitgezet naar Armenië. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) gebruikte zaterdag zijn discretionaire bevoegdheid om er hoogstpersoonlijk voor te zorgen dat de twee Armeense kinderen in Nederland mogen blijven.

Het besluit was het slotstuk van een bizarre reeks van gebeurtenissen, die vrijdag begon toen de rechter laat op de avond herhaalde dat Lili en Howick mochten worden uitgezet. Dit ondanks een laatste poging van hun advocaat, Flip Schüller. Toen dat bekend werd, vluchtten de kinderen, die in afwachting van de uitspraak bij hun opa en oma in Wijchen verbleven. Volgens De Telegraaf zou moeder Armina Hambartsjumian tegen haar kinderen hebben gezegd zelfmoord te zullen plegen als de uitzetting doorgang zou vinden.

‘Met dood bedreigde Harbers zwichtte na gesprekken met CU en D66’

Lees ook de column van Gertjan van Schoonhoven: Morele verontwaardiging over Howick en Lili is goedkoop en eenzijdig

Zaterdagochtend maakte de politie bekend dat Lili en Howick vermist waren, en riep de hulp in van burgers bij de zoektocht. Een storm van verontwaardiging barstte los op sociale media, en naar verluidt heeft staatssecretaris Harbers, die een dag eerder nog zei geen reden te zien om de uitzetting te herroepen, ondergedoken gezeten omdat hij met de dood was bedreigd.

Harbers sprak met onder anderen Kamerleden Alexander Pechtold (D66) en Joël Voordewind (ChristenUnie), die de staatssecretaris onder druk zetten om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken. Daarmee kan een bewindspersoon naar eigen inzicht beslissingen nemen, ondanks eerder besluiten van bijvoorbeeld de rechter. Toen dat bekend werd, duurde het niet lang voordat Lili en Howick weer terecht waren: aan het einde van de zaterdagmiddag trof de politie hen aan bij hun opa en oma in Wijchen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nu is het de vraag wat er gaat gebeuren met de moeder van de kinderen: zij zit in Armenië, en zou volgens het asielrecht grote kans hebben om terug te komen naar Nederland. Dit vanwege het recht op gezinshereniging voor minderjarigen die een verblijfsvergunning krijgen binnen de Europese Unie. Haar terugkeer zou pikant zijn, omdat de vrouw de asielprocedure van haar en twee kinderen tien jaar lang rekte, en aantoonbaar loog over onder meer haar land van herkomst, en het weeshuis waarin de kinderen in Armenië zouden belanden.

Kinderrechtenorganisaties: 400 kinderen in vergelijkbare situatie

Het besluit van Harbers moet volgens kinderrechtenorganisaties de deur openzetten naar een verblijfsvergunning voor honderden kinderen die in een vergelijkbare situatie verkeren als Lili en Howick. Volgens Defence for Children zou het gaan om zo’n 400 kinderen die ook al vijf jaar of langer in Nederland verblijven, en voor wie een gedwongen terugkeer naar hun land van herkomst zou zorgen voor ‘schade in hun ontwikkeling’.

Lees ook: Tientallen asielgezinnen blijven ondanks afwijzingen

De beslissing om de Armeense kinderen te laten blijven, zou daarom een precedentwerking kunnen hebben. Kamerleden van links tot rechts hebben zich al uitgesproken voor een herziening van de asielprocedure, om slepende dossiers als dat van Lili en Howick voortaan te voorkomen. Als dat niet gebeurt, zou de beslissing van Harbers om de kinderen een verblijfsvergunning te geven, de aanzet kunnen vormen om veel meer kinderen in vergelijkbare situaties op het laatste moment in Nederland te laten blijven.

Wat is uw mening hierover? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.