‘Van al die mooie praatjes koop ik geen brood’

17 september 2018Leestijd: 3 minuten
Mark Rutte. Foto:ANP

Het kabinet belooft Nederland een gemiddelde stijging van de koopkracht van 1,5 procent. Dat klinkt mooi, maar u gelooft er voorlopig nog weinig van. Dat blijkt uit de reacties op de stelling ‘Koopkracht omhoog? Ik geloof er niks van…’ Hierbij een aantal reacties …

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

 

W.M. Vermeeren

Diverse beroepsgroepen staakten of dreigden met een staking.
Als gepensioneerde stel ik ook voor om te gaan staken. Alleen er is één groot probleem, welk werk moeten wij neerleggen?

Misschien dat we sympathie van de jongeren kunnen krijgen. Wij hebben immers gezorgd dat ze een goed inkomen hebben.
En dan geen gel*l van “dat hebben wij zelf gedaan”.
Nee, wij hebben er voor gezorgd dat jullie konden leren, dat jullie gezond bleven.

LET Bosman

Mijn echtgenote werkt al 35 jaar in het Voortgezet Onderwijs. De laatste 9 jaar is de omvang van haar betrekking niet veranderd. In juni 2018 ging het salaris voor deze categorie onderwijsgevenden bruto 2,35 % omhoog. Netto bleek dat in haar geval iets minder dan 2% te zijn.
We vergeleken de salarisstrookjes van de afgelopen jaren. Zo kwamen we erachter dat haar nieuwe netto loon in september 2018 € 15 minder is dan twee jaar geleden, in september 2016!
Het lage BTW-tarief gaat van 6% naar 9%. De belasting op, en de prijs van energie gaan omhoog. De zorgverzekeraar gaat plm. € 10 per persoon per maand meer incasseren. De salarissen in het Voorgezet Onderwijs worden in juni 2019 verhoogd met 2,15%. Het is ons een raadsel hoe haar inkomen het komend jaar er met 1,5% op vooruit kan gaan.
Zelf ontvang ik een pensioen van het ABP. Dat wordt al jarenlang niet meer geïndexeerd. Wel geeft het ABP zo’n 7,5 miljard uit aan ‘beleggingsexperts’. Al met al is het erg moeilijk om niet cynisch te worden als je je overheid hoort beloven dat we er komend jaar op vooruit zullen gaan…

Louis van Geldrop

Deze gepensioneerde wordt weer vrolijk leeggeroofd door de rOverheid en kent slechts continue koopkrachtdaling.

Henk Gerdsen

De koopkracht gaat niet omhoog omdat allerlei andere belastingen dat effect volledig teniet doen. Ook loonsverhogingen hebben nauwelijks effect omdat allerlei (semi-)overheidsinstanties dat aangrijpen om de kosten/belastingen te verhogen, omdat het zo GOED gaat. Ook worden deze loonsverhogingen in de prijzen van consumptieartikelen doorberekend. Onder aan de streep blijft er misschien 0.1 % over. Enkel belastingen verlagen en het kleiner/efficiënter maken van het overheidsapparaat levert de belastingbetaler echt stijging van de koopkracht op.

Tim Oostra

Natuurlijk geloof ik de politiek niet meer. Snap niet dat er mensen zijn die dat wel doen.

Bob Lagaaij

,,Koopkrachtplaatjes” – volgens mij bestaan ze in deze vorm alleen in Nederland; dat zou te denken moeten geven – komen nooit uit, zegt zelfs het Centraal Plan Bureau, dat ze uitrekent. Inflatie, lastenverzwaring over de hele linie, een handelsoorlog, een ongunstige Brexit en als troost wellicht een plusje voor wie werkt en een meevallende loonsverhoging krijgt of promotie maakt. Gooi de mooiweer-cijfers uit Den Haag ook ditmaal maar in de prullenbak. Toevallig trouwens, dat de doorrekening van de immens dure milieumaatregelen, die het kabinet in petto heeft, tot na Prinsjesdag is opgeschoven.

Peter Wetzels

Inderdaad, ik geloof er niks van.
Onze koopkracht staat al 10 jaar in de min.
Van al die mooie praatjes koop ik geen brood.

Lambert van den Reek

Het is triest om te ervaren dat wij als Nederlanders al jaren in onze koopkracht achteruitgaan, Dit in tegenstelling tot de meeste andere burgers van de EU. Oorzaak is de falende overheid die zich door iedereen laat belazeren en dit botviert op haar eigen burgers door alsmaar de lasten te verhogen. Ik geloof er dus geen barst van dat de koopkracht stijgt.

Rein Hettinga

1,5% koopkrachtverbetering, die meteen weer wordt afgepakt door de 3% BTW verhoging op 1e levensbehoefte.
Tel daarbij de andere lastenverzwaring op, en we leveren weer in.
– extra gasbelasting
– extra verhoging energietransportkosten
– energiebelasting
– accijnsverhoging
– OZB verhoging
– aflosboete omhoog
– verhoging gemeente belastingen
– verhoging profinciale belastingen
Enz. enz
En dat zijn dan alleen nog de belastingen…

Rutte is gewoon weer de boel aan het belazeren, zoals altijd.
Bij Rutte regeert niet alleen de multinationals, maar vooral de leugen.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.