Stelling van de dag

‘Koopkracht omhoog? Ik geloof er niks van…’

17 september 2018

Prinsjesdag staat voor de deur en dus wordt morgen de Rijksbegroting van het komende politieke jaar bekend. Al is een aantal cijfers al gelekt: zo gaat de koopkracht gemiddeld 1,5 procent omhoog.

Dat is een mooi cijfer, maar het kabinet kwam eerder met mooie voorspellingen waar weinig van terechtkwam. Zo voorspelde het Centraal Plan Bureau (CPB) op Prinsjesdag nog voor het jaar 2017 nog een koopkrachtstijging van 1 procent voor het gemiddelde huishouden. Dat werd uiteindelijk maar de helft, bleek uit berichtgeving vorige week. Sterker nog: bij 46 procent van de bevolking nam de koopkracht juist af, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zo daalde bij gepensioneerden de koopkracht met gemiddeld 0,3 procent. Dat kwam doordat de aanvullende pensioenen in tegenstelling tot de prijzen niet omhooggingen.

‘Een matig resultaat als je kijkt naar de economische groei van het afgelopen jaar,’ zei CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Als oorzaken van de tegenvallende koopkrachtcijfers noemde hij onder meer de stijging van consumentenprijzen en achterblijvende lonen.

In juli van dit jaar meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) nog dat de Nederlandse economie het ‘extreem goed’ doet. Volgens de OESO zal de Nederlandse economie dit jaar met 3,3 procent groeien en volgend jaar naar verwachting met 2,9 procent. Dat is fors boven het Europese gemiddelde. Ook de werkloosheid is flink afgenomen.

Maar de gewone Nederlander merkt daar in de portemonnee dus weinig van. Als individu word je volgens Van Mulligen van alle voorspellingen niet veel wijzer: in de berekeningen van het CPB wordt namelijk geen rekening gehouden met veranderende situaties. ‘Terwijl die veranderingen, zoals promotie, een andere baan of het krijgen van kinderen, juist de meeste invloed hebben op de koopkracht van een persoon.’

Hebt u in de afgelopen jaren iets gemerkt van de enorme economische groei? Of gelooft u niets van de mooie praatjes van het kabinet? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.