‘Ons belastinggeld komt onze kinderen toe’

26 september 2018Leestijd: 5 minuten
Rihanna. Foto: AFP.

schandalig dat Nederland de komende vijf jaar 100 miljoen euro gaat overmaken naar het Global Partnership for Education (GPE), vindt het merendeel van onze lezers. De meesten zijn het eens met onze stelling dat het geld voor onderwijs aan kwetsbare groepen in het buitenland, waar popster en GPE-ambassadeur Rihanna om vroeg, beter in ons eigen onderwijs kan worden geïnvesteerd. Een enkeling noemt het juist egoïstisch om niet te denken aan de ‘onfortuinlijke buitenwereld’, en juicht de donatie van minister Sigrid Kaag (D66) juist van harte toe. Lees hieronder een selectie van de reacties op de stelling.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

Solange P.

Ik vind het onvoorstelbaar, dat zoveel geld van de Nederlandse belastingbetaler zonder problemen naar het buitenland gaat. Zou minister Kaag niet eerder haar eigen huis (Nederland) op orde maken, voordat met cadeautjes gestrooid wordt. Maar als je een goedbetaalde baan hebt en geld genoeg, dan komt het niet zo hard aan en voel je het ook niet, wanneer er geen geld is om jouw kinderen ’s morgens een ontbijt voor te zetten of goede kleding te kopen. Dat ouderen geen uitzicht hebben op een goede oude dag of fatsoenlijke verzorging. Steek dit geld in Nederland in het onderwijs. Hier is ook lang nog niet alles op orde. Ons belastinggeld komt onze kinderen toe. Zij hebben daar recht op. Zolang er voedselbanken in Nederland zijn, is het absurd dat minister Kaag zonder blikken of blozen aan Rihanna’s verzoek voldoet, wat in de zakken van de nietsnutten in deze landen verdwijnt. In Nederland zijn de inwoners jarenlang op het niveau van jaren terug blijven steken in inkomen. Door belastingverhogingen jaar op jaar door dit kabinet. Nu wordt ons ook weer van alles beloofd, maar de B.T.W verhoging roomt dit wel weer af. Dit kabinet is van liegen en bedriegen en zijn in de loop van dit kabinet ook nog erg vergeetachtig geworden.

Carel DeKadt

Hopsakee. Dat krijg je er van als je dit soort idealistisch bevlogen idioten aan de overheidsknoppen laat zitten. Maar zoals we inmiddels weten, is de huidige NL’se regering een potpourri van van alles wat en dit en dat. ‘Geleid’ door een lachende MP die het allemaal wel best vindt zolang hij maar kan blijven lachen.
Ik begin steeds beter te begrijpen waarom democratieën op een gegeven moment ondersteboven worden geschoffeld door dictatuur. Als men de geschiedenis van de moderne democratie bekijkt van pakweg de afgelopen 150 jaar, dan kan men de ontwikkelingen en de lijntjes duidelijk zien. Naar mate een democratie langer bestaat sluipt politieke corruptie steeds dieper in het systeem. We zien het ook bij de EU steeds erger worden.
Uiteindelijk zijn de burgers het zat en komt de klap. Dan komt de roep voor een ‘sterke man’ weer in beeld. Het is een trieste constatering. Het ziet er naar uit dat democratie deel uit maakt van een cyclus die uiteindelijk uitkomt op revolutie en vervolgens dictatuur. Om na verloop van tijd weer uit te komen op revolutie en weer tijdelijk tot rust te komt bij … democratie.

Cyril Wentzel

Niet alleen is het immoreel om het met geweld(-dreiging) van burgers ontfutselde geld aan zo’n bestemming te “geven”.

Het is verleidelijk om dan te stellen dat het beter in eigen onderwijs “geïnvesteerd” kan worden.
Maar het grotere probleem is dat de “staat” in STAATSONDERWIJS er debet aan is dat de kwaliteit op grote schaal is achteruitgehold. In welke sectoren komt zoiets voor? Niet in private sectoren.
Juister is het dus in mijn optiek om het geld aan de burgers te laten en dat die vervolgens naar eigen inzicht te laten besteden. Je zult zien wat een onderwijsinnovatie er dan bevrijd wordt! Evenals met kernenergie, zo ook hier: de belofte van Pandora.
Ben bang dat deze gedachtegang voor velen een cognitieve dissonantie betekent. Maar toch, het moet gezegd worden.

Willem van Geuzen

Nederland, onder VVD’er Rutte besteedt al miljarden om niet-Westerse mensen naar een “hoger” plan te tillen.

Inderdaad dit kabinet zwalkt, heeft geen visie en reageert op incidenten.
Een simpele oproep van een buitenlandse “ster” is al voldoende om nog meer geld over de balk te smijten.

B.C. Oserdarp

Bijna dagelijks  komen er berichten voorbij van bedragen die naar schimmige organisaties gaan. Ik zou  eerst de boel in Nederland eens op orde brengen. Onze politici lijken wel lid te zijn van een charitatieve instelling, die zich niet beperkt tot belangen binnen Europa, maar uitstrekt tot over de Europese grenzen. Ministers spelen mooi weer op kosten van de belastingbetaler en ondertussen staan er nog steeds autochtone Nederlanders bij de voedselbank in de rij en zien jonge mensen met trouwplannen sociale woningen naar immigranten gaan. In Den Haag zitten geen volksvertegenwoordigers, maar lieden die hun eigen ideeën en doelen nastreven.

Frederik Geubel

Het is net of wij geen problemen meer hebben in Nederland. Miljarden gaan naar de immigratie, naar de EU, Turkije, Afrika, de Palestijnen en noem maar op. Het gaat ons goed, lijkt Kaag te zeggen, nu is de rest van de wereld aan de beurt. Maar het is wel ons geld, het is ons niet aan komen waaien. Het hoeft maar even slechter te gaan met de wereldeconomie en er moet alweer bezuinigd worden. Kaag wekt bovendien wel de indruk dat ze tegemoetkomt aan de wens van Rihanna. Ze stuurt haar immers antwoord en gaat honderd miljoen overmaken. Of is dat toeval?

A.J. van der Kraan

Natuurlijk moet er geld naar Nederlands onderwijs. Maar niet deze specifieke 100 miljoen! Als vader heb ik mijn kinderen geleerd én getoond dat er ook een minder fortuinlijke wereld buiten ons rijke Nederland is. En daarom doneren wij daar ruimhartig voor. Een essentieel onderdeel van de opvoeding van onze kinderen.
De suggestie dat deze 100 miljoen ook binnen het Nederlandse Onderwijsssysteem uitgegeven moet worden, is hetzelfde als een zelfgerichte vader die zijn kinderen verteld dat er wel een onfortuinlijke buitenwereld is, maar dat wij lekker alles wat we hebben binnen ons eigen gezin houden.
Een verwerpelijke gedachte! Degene die hem bedacht moet zich diep schamen.

Frans Hamstra

Verbijsterend. Duur ticket voor een ‘Meet en Greet’ met Rihanna. Onze studerende jongeren zijn klemgezet met leningen en dit kabinet gaat vrolijk 100MIO investeren in ontwikkelingslanden. In de jaren 70 zat ik op de lagere school en werden er ook al acties opgezet voor ontwikkelingslanden en gingen de miljoenen van de overheid die kant op. Het heeft allemaal niets geholpen. Helaas. Alle bezuinigingen op ons onderwijs hebben wel hun tol geeist. En onze kinderen betalen de rekening. Het blijft een kabinet van ‘rechts lullen, links vullen’.

N. Wijnands

Ons onderwijs kraakt en piept aan alle kanten. Te grote klassen, studenten die moeten lenen, studeren straks alleen nog voor de happy few! Maar miljarden weggeven aan het buitenland met als gevolg dat de mensen nog beter de weg naar Europa vinden en hier de boel komen opvreten. Handig! Niet genoeg geld voor leger, politie, zorg, ambulancepersoneel, brandweer en ga zo maar door. Nee we spelen hiervoor Sinterklaas. Het is ook niet handig iemand op buitenlandse zaken en ontwikkelingshulp te benoemen die voor allerlei ngo’s is.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.