Stelling van de dag

‘De 100 miljoen voor Rihanna kan beter naar Nederlands onderwijs…’

26 september 2018

Het kabinet gaat de komende vijf jaar jaarlijks 20 miljoen euro investeren in de verbetering van het onderwijs in ontwikkelingslanden. Dat zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) woensdag bij de Verenigde Naties.

Het gaat in totaal om een bedrag van 100 miljoen euro. Het geld gaat naar het Global Partnership for Education (GPE) en is bedoeld voor kwetsbare groepen, zoals vluchtelingen en ontheemden in eigen land.

Het bedrag van 100 miljoen euro lijkt opvallend veel op de 100 miljoen dollar die de Amerikaanse zangeres Rihanna vorige maand vroeg aan de minister. In een tweet schreef ze: ‘Hi, Sigrid Kaag en Mark Rutte! Ik weet dat Nederland in februari pleitte voor het wereldwijd steunen van onderwijs, dus ik zou het geweldig vinden als jullie nu met me meedoen. Gaan jullie 100 miljoen dollar geven voor Global Partnership for Education op het Global Citizen Festival op 29 september? Dank je!’

De reactie van minister Kaag wekte woede. Zij twitterde terug: ‘Hi Rihanna, dit klinkt ons als muziek in de oren. Nederland steunt onderwijs altijd! Alles wordt volgende maand bekendgemaakt in New York. Hopelijk zie ik je daar.’

Het steekt veel mensen dat Nederland in een handomdraai 100 miljoen euro schenkt aan een project omdat een wereldster dat wil. Forbes schat het vermogen van Rihanna op 210 miljoen dollar.

Omgerekend is het bedrag dat Rihanna uiteindelijk krijgt zelfs hoger dan 100 miljoen dollar. De 100 miljoen euro komt overeen met zo’n 117 miljoen dollar.

Dat is niet het enige wat Kaag overmaakt. Er gaat ook 15 miljoen euro naar een organisatie die zich inzet om de toegang tot goed onderwijs te verbeteren voor kinderen en jongeren in crisisgebieden. Nog eens 60 miljoen euro gaat naar de verbetering van de gezondheidszorg voor vrouwen.

Een woordvoerder van de minister benadrukt tegenover de NOS dat de minister zich niet heeft laten leiden door het verzoek van Rihanna. De toekenning van de 100 miljoen euro aan Global Partnership for Education is ‘een eigenstandig besluit van de minister’.

Wat vindt u? Is het goed dat het kabinet zich sterk maakt voor onderwijs in ontwikkelingslanden? Of kan het geld dat Kaag voor het project uittrekt beter worden geïnvesteerd in het Nederlandse onderwijs, bijvoorbeeld om het lerarentekort terug te dringen of de werkdruk op universiteiten te verlagen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.