Dijsselbloem wil CDA niet bij begrotingsoverleg betrekken

04 maart 2014Leestijd: 1 minuut

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) ziet er niets in om het CDA te betrekken bij het overleg over de begroting van 2015. Wat hem betreft onderhandelt de coalitie alleen met D66, ChristenUnie en SGP.

Dijsselbloem heeft dat dinsdagmiddag laten doorschemeren in een gesprek met RTLZ. ‘Toen het heel moeilijk was heeft het CDA het kabinet en onze plannen fors gekapitteld,’ bracht hij in herinnering.

‘Nu de kabinetsplannen er aan hebben bijgedragen dat het de goede kant op gaat, hoor ik dat ze willen aanschuiven,’ zegt Dijsselbloem nadat CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag te kennen gaf dat hij bij de nieuwe onderhandelingen later dit jaar betrokken wil worden.

Loyaliteit

Wat Dijsselbloem betreft praten alleen de drie partijen mee die het kabinet de facto gedogen. ‘Mijn loyaliteit ligt bij de partijen die toen met ons moeilijke beslissingen hebben genomen. Met die partijen ga ik de samenwerking aan en erna komt het in de Kamer en kan iedereen er een opvatting over hebben,’ aldus Dijsselbloem.

Het CDA stapte vorig jaar uit het begrotingsoverleg uit onvrede met de koers van het kabinet. Uiteindelijk sloot het kabinet een akkoord met D66, ChristenUnie en SGP.