Rutte: dialoog over mensenrechten door goede handelsrelatie

12 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Dat Nederland met de zwaarste delegatie uit de geschiedenis naar de Olympische Spelen in Rusland afreist, is omdat Nederland de handelsbetrekkingen met Rusland niet wil schaden. En juist dankzij die goede handelsrelatie kunnen er gesprekken over bijvoorbeeld homoseksualiteit worden gevoerd.

Dat zei premier Mark Rutte (VVD) zondag bij Buitenhof.

Koninklijke primeur

Koning Willem-Alexander zal op 7 februari als Nederlands staatshoofd aanwezig zijn tijdens de openingsceremonie van de Winterspelen in Sotsji.

Daarmee haalt de koning een primeur. Nooit eerder was een Nederlandse vorst aanwezig bij de opening van een Olympisch toernooi. Nederland kiest duidelijk voor een andere strategie dan landen als Duitsland en Frankrijk die een sobere delegatie naar Rusland sturen.

Dialoog door contacten

‘Het Nederlandse kabinet maakt een andere afweging,’ zei Rutte. ‘Doordat je die contacten hebt, kun je juist een dialoog voeren. Als je alleen handel zou drijven met landen die overeenkomen met onze maatstaven voor vrijheid en democratie, dan houd je weinig contacten over.’

Rutte zei de zorgen over homoseksuelen in Rusland te begrijpen maar gaf aan dat het kabinet er juist heen wil om erover te praten. ‘Anders had je ook geen vriendschapsjaar moeten hebben en hadden we ook niet naar China moeten gaan,’ zei de premier. ‘Ik denk dat het juist een kracht van Nederland is om een balans te zoeken tussen handel en mensenrechten.’

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) zei zondag bij WNL dat ze de Nederlandse delegatie in Sotsji te zwaar vindt. Ze had het niet erg gevonden als Nederland afwezig was geweest in Rusland.