‘Ook Merkel laat Winterspelen in Sotsji schieten’

22 december 2013Leestijd: 2 minuten

Na een eerdere afzegging van de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron laat ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji aan zich voorbij gaan. In haar plaats zal minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière Duitsland vertegenwoordigen.

Dat melden regeringsbronnen aan het Duitse magazine Focus.

Met de hoogste afvaardiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken, ook verantwoordelijk voor sport, vindt Merkel het wel genoeg, zo meldt de bron aan het Duitse magazine.

Mensenrechten

Er is nog geen officiële verklaring van Merkel, maar intern zou ze de beslissing al hebben genomen. Over de reden voor haar afzeggen blijft het gissen.

Eerder liet de Duitse president Joachim Gauck al weten niet naar Sotsji af te reizen vanwege de schending van mensenrechten in Rusland. Ook zei hij te protesteren tegen de manier waarop de oppositie daar wordt tegengewerkt.

Poetin

Het is hoe dan ook een tegenslag voor de Russische president Vladimir Poetin. Voor hem zijn de Olympische Spelen vooral een PR-campagne voor zijn land.

De gratieverlening aan Michail Chodorkovski wordt gezien als een manier om het imago van Rusland bij de internationale gemeenschap wat op te poetsen. Maar die actie heeft Merkel in ieder geval niet tot andere gedachten weten te brengen.

Merkel vaak druk

Merkel laat overigens wel vaker een sporttoernooi schieten. Ook tijdens het Europees kampioenschap voetbal was ze te druk en kon ze niet aanwezig zijn bij de halve finale tegen Italië.

Bij de vorige Winterspelen in Vancouver liet ze eveneens verstek gaan. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft aangegeven wel naar Sotsji te gaan. Hij vindt een boycot niet de juiste manier.