Kamer verwijt Weekers lakse houding in Bulgarenfraudezaak

15 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Vrijwel de volledige Tweede Kamer vindt dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) veel te weinig doet om de onterecht uitgekeerde toeslagen terug te vorderen. De Kamerleden willen dat de weifelende staatssecretaris onmiddellijk actie onderneemt.

‘Is het telefoontje naar Sofia al gepleegd?’ vroeg ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten de staatssecretaris woensdag tijdens het debat over de zogenoemde Bulgarenfraude.

Niet vrolijk

Weekers moest dinsdag schoorvoetend toegeven dat slechts 55 van de 805 boetes aan frauderende Bulgaren zijn voldaan. Dat feit zorgt zelfs voor ergernis bij zijn eigen partij.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus zei ‘niet vrolijk te worden’ als ze naar het tempo kijkt waarop het geld terugkomt uit Bulgarije. Volgens Neppérus is ‘de hardwerkende Nederlander’ de dupe van de fraude. ‘Wat gaat Weekers nu doen om het geld verder terug te vragen?’ vraagt ze.

Europese regels

Weekers verschuilt zich achter het feit dat voor het terugvorderen van huurtoeslag, in tegenstelling tot zorg- of kinderopvangtoeslag, geen Europese regels bestaan die Bulgarije dwingen mee te werken met opsporing van de fraudeurs.

Maar SP-Kamerlid Arnold Merkies merkte op dat Weekers Bulgarije kan aanspreken op zijn ‘redelijkheid’ om mee te werken. Ook vindt hij dat er diplomatieke druk op het land moet worden uitgevoerd.

Geen actie

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt verwondert zich over het feit dat Weekers al in juni wist dat hij huurtoeslag niet volgens Europese regels kon terughalen. ‘Afgelopen 7 maanden 0 acties voor nieuw verdrag of richtlijn,’ moppert het Kamerlid. Ook Omtzigt beklaagt zich over het feit dat Weekers zijn Bulgaarse collega nog niet heeft gesproken over deze kwestie ondanks meerdere oproepen van de Kamer.

Weekers zei in een reactie op de kritiek dat de kans dat Nederland nog geld terugkrijgt van de Bulgaren ‘buitengewoon klein’ is. Hij zal het desalniettemin blijven proberen door een civielrechtelijke vordering in te dienen.