Boetes voor frauderende Bulgaren nauwelijks te innen

14 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Het lukt het ministerie van Financiën niet om de boetes die zijn opgelegd aan frauderende Bulgaren te innen. In totaal zijn er 805 boetes aan Bulgaren opgelegd, en daarvan zijn er pas 55 geïnd.

Dat schrijft staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) in antwoord op Kamervragen van CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

Hulp

Het is lastig om alle boetes te innen, omdat van veel Bulgaren (510) geen adres bekend is. Het ministerie van Financiën vraagt hulp aan Bulgaarse autoriteiten om adressen te achterhalen.

Verder schrijft Weekers dat 296 van de 510 Bulgaren van wie geen adres bekend is, niet alleen hebben gefraudeerd met de zorgtoeslag. Zij hebben ook onrechtmatig huurtoeslag ontvangen.

Bulgaren die een vordering zouden moeten ontvangen van minder dan 350 euro, inclusief boete, ontspringen de dans. Bulgaarse autoriteiten hoeven niet te helpen bij het opsporen van deze fraudeurs.

Nepadressen

Staatssecretaris Weekers kwam vorig jaar onder vuur te liggen vanwege de belastingfraude. Toen kwam aan het licht dat Bulgaren op grote schaal via nepadressen in Nederland zorgtoeslag ontvingen.

Hij ontkende op de hoogte te zijn van het schandaal, maar volgens inspecteurs van de Belastingdienst wist Weekers wel degelijk van de fraude af. Ondanks dat overleefde Weekers een motie van wantrouwen en mocht hij blijven.