VVD: ‘onacceptabel’ dat Wassenaar betrokkenen ‘seksrel’ betaalt

18 december 2013Leestijd: 1 minuut

De VVD in Wassenaar vindt het ‘onbegrijpelijk, onverantwoord en onacceptabel’ dat de gemeente Wassenaar een schikking heeft getroffen met een wethouder en drie raadsleden die betrokken waren bij een affaire over seksuele intimidatie.

‘Het is aan onze inwoners niet uit te leggen dat de drie een zak geld meekrijgen om van het gedoe af te zijn,’ zegt de VVD in een reactie. ‘De politiek moet niet op de stoel van de rechter gaan zitten.’

Opmerkingen

In totaal maakte de gemeente anderhalve ton aan de betrokkenen over. Dat zijn toenmalig VVD-wethouder Henk de Greef en drie raadsleden.

De raadsleden beschuldigden de wethouder ervan dat hij seksueel getinte opmerkingen zou hebben gemaakt tegenover raadslid Mary-Jo van der Velde van Wat Wassenaar Wil (WWW).

De Wassenaarse ‘seksrel’ zorgde voor opschudding in de plaatselijke politiek, in dien mate dat VVD-coryfee Bas Eenhoorn er aan te pas moest komen om de ‘seksrel’ te onderzoeken.

Bijstand

Van de 151.000 euro gaat in totaal 120.000 euro naar de drie raadsleden voor juridische bijstand, een schadevergoeding wegens verlies aan arbeidsvermogen, reputatieschade en smartengeld.

De Greef krijgt 31.000 euro voor procedurekosten. Dat is 7,50 euro per inwoner van Wassenaar, zo berekende RTL Nieuws-journalist Pieter Klein.

Met de schikking aan de betrokkenen is de zaak wat de gemeente betreft afgesloten. Maar voor de lokale VVD – de partij die met een wethouder zelf betrokken was bij de affaire – gaat de laatste ontwikkeling rond het schandaal echt veel te ver.