‘Raad van State: overheid mag illegalen wél op straat zetten’

19 december 2013Leestijd: 1 minuut

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) mag illegalen die in Nederland blijven wél op straat zetten. Hoewel de Raad van Europa eerder oordeelde dat Nederland zorgplicht heeft voor illegalen, denkt de Raad van State daar anders over.

Ingewijden zeggen tegen De Telegraaf dat een advies van die strekking staat in een nog niet gepubliceerd rapport van de Raad van State.

Hoop

Staatssecretaris Teeven vroeg de Raad van State advies over deze kwestie. Teeven wil uitgeprocedeerde asielzoekers geen valse hoop geven door ze hier op te vangen. Het is belangrijk dat deze groep wordt uitgezet.

De Raad van Europa kwam in oktober met een niet-definitief oordeel dat Nederland zorgplicht houdt tegenover vreemdelingen, ook al zijn ze uitgeprocedeerd. Op dit moment belanden illegalen vaak op straat en krijgen ze onderdak van kerken en vrijwilligers.

Oordeel

Nederland kan het oordeel van de Raad van Europa naast zich neerleggen, maar de kans bestaat dat illegalen gaan procederen. Rechters zijn geneigd uitspraken van de Raad in Straatsburg zwaar te laten meewegen in hun oordeel.

Teeven zei in reactie van het oordeel dat hij het ‘buitengewoon onwenselijk‘ vindt. De ChristenUnie en PvdA in de Tweede Kamer grepen de uitspraak van de Raad van Europa aan, om aan te dringen op een ‘rechtvaardig asielbeleid’.