politiek

Adri Duivesteijn (PvdA) wil tijdelijke verhuurdersheffing steunen

17 december 2013Leestijd: 2 minuten

PvdA-senator Adri Duivesteijn, die het Woonakkoord dreigde te blokkeren, is tijdens het debat in de Eerste Kamer al enigszins tegemoet gekomen aan minister Stef Blok (VVD, Wonen). Hij is bereid de omstreden verhuurdersheffing te steunen, mits die van tijdelijke aard is.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de eerste helft van het debat in de senaat over het Woonakkoord. De PvdA-senator staat in de belangstelling, omdat zijn stem dinsdagavond doorslaggevend kan zijn. Bovendien lijkt de goedkeuring van de pensioenplannen van het kabinet af te hangen van het succes van het Woonakkoord.

Geld voor huizen en wijken

Duivesteijn leek tot nu toe niet bereid de verhuurderheffing te steunen, een cruciaal onderdeel van het Woonakkoord dat, als de heffing niet zou doorgaan, een begrotingsgat van 1,7 miljard euro zou kunnen slaan.

Zijn grote vrees voor de verhuurdersheffing zoals die nu voorligt, is dat corporaties geen geld overhouden om te investeren in huizen en wijken. Maar het PvdA-Eerste Kamerlid lijkt nu toch bij te draaien.

Tijdelijk

Duivesteijn lijkt ruimte gevonden te hebben om weliswaar zijn principes te volgen, maar toch niet de coalitie in de weg te zitten. Zijn nieuwe voorstel: de heffing voor huizenverhuurders kan er komen, als deze voor drie jaar geldt. Eind 2016 zou de heffing moeten worden geëvalueerd.

Maar het is nog allerminst zeker of het Woonakkoord er komt, want de dwarsliggende senator heeft nog een tweede eis: een deel van de opbrengst van de heffing zou naar een investeringsfonds moeten gaan, zodat er toch geld naar huizen en wijken gaat.

Volgens PvdA-senator Marleen Barth steunt de hele PvdA-fractie zijn voorstellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.