politiek

Vier met sluiting bedreigde consulaten kunnen toch blijven

25 november 2013Leestijd: 1 minuut

Er wordt 20 miljoen euro minder bezuinigd op de diplomatieke dienst. Daardoor kunnen de Nederlandse consulaten in München, Milaan, Antwerpen en Chicago openblijven.

D66’er Sjoerd Sjoerdsma dient maandag een motie in om te zorgen dat de vier consulaten niet dicht hoeven, en de andere partijen van het Herfstakkoord (VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP) hebben al aangegeven het plan te steunen.

Japan

Door het voorstel wordt er nog maar half zoveel bezuinigd op diplomatieke posten als in eerste instantie de bedoeling van het kabinet was. Alleen het consulaat in het Japanse Osaka gaat definitief dicht.

D66 zegt dat de ambassades en consulaten van Nederland goed zijn voor de internationale handel en vindt het daarom belangrijk dat de bezuinigingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken elders worden gehaald.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) moet deze kabinetsperiode nog 80 miljoen euro zien te besparen. De Tweede Kamer debatteert vanavond over diens plannen om het ambassadenetwerk te moderniseren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.