Blok komt met aanpassing voor topsalarissen woningcorporaties

29 november 2013Leestijd: 1 minuut

Minister Stef Blok (VVD, Wonen) heeft een aangepast plan om de salarissen van bestuurders en commissarissen van woningcorporaties te verlagen. De salarissen moeten voldoen aan nieuwe criteria.

Blok maakte zijn plannen vrijdag bekend voorafgaand aan de ministerraad. Het voorstel moet vanaf volgend jaar ingaan.

Actief

Om het salaris van de bestuurders en commissarissen vast te stellen, telt naast het aantal huizen en panden van de corporatie, ook de grootte mee van de gemeente waarin zij het meest actief zijn.

Blok moest zijn eerste plan aanpassen, nadat de rechter het van tafel veegde omdat het plan te streng zou zijn. ‘Ik heb wat moeten aanpassen, maar het betekent echt niet dat ze er nu op vooruitgaan ten opzichte van de huidige situatie,’ zegt Blok.

Voor bestaande contracten geldt een overgangsregeling waarbij beloningen nog vier jaar ongemoeid blijven. Daarna wordt het salaris in drie jaar afgebouwd.

Regeling

Volgens een berekening van accountants- en advieskantoor Deloitte wordt de regeling voor topfunctionarissen flink versoepeld. Door de eerdere regeling van Blok zou het salaris met 40 procent zijn gedaald ten opzichte van de sectorregeling van 2010.

Nu gaan zij er gemiddeld 42 procent op vooruit vergeleken met de regeling van eerder dit jaar, meldt Het Financieele Dagblad.