Teeven niet blij met opmerking Raad van Europa over illegalen

31 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vindt het standpunt van de Raad van Europa over het Nederlandse asielbeleid ‘buitengewoon onwenselijk’. Teeven zegt dat hij nu echt niet opeens ‘iedereen te eten en te drinken gaat geven’.

Verder wil Teeven niet op de kwestie ingaan. ‘Het is geen juridisch bindende uitspraak, maar het voorlopig standpunt van een ondercommissie. We gaan niet in de houding springen en iedereen eten en drinken geven. We zijn het aan het bestuderen en gaan het definitieve standpunt afwachten,’ liet de staatssecretaris weten.

Illegalen niet op straat

Donderdag meldde de NOS dat het Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa zich negatief over het Nederlandse asielbeleid uitspreekt.

Volgens het Comité mag Nederland uitgezette illegalen helemaal niet, zoals het nu doet, zonder eten of drinken op straat zetten. Als straks de Raad van Europa met een definitief oordeel komt, kunnen illegalen straks met die uitspraak in de hand naar de rechter stappen.

Aanzuigende werking

Ook verschillende politieke partijen grijpen de uitspraak aan om Teeven terecht te wijzen. De ChristenUnie wil dat Teeven ‘werk gaat maken van een rechtvaardig asielbeleid’ en PvdA-Kamerlid Marit Maij noemt de uitspraak ‘belangwekkend’.

Duidelijk mag zijn dat Teeven niet op de inmenging uit Straatsburg zat te wachten. Hij is bang dat de uitspraak een ‘aanzuigende werking’ op gelukzoekers zal hebben.