PvdA-leider Samsom: Sociaal Akkoord niet op het spel zetten

09 juni 2013Leestijd: 1 minuut

Coalitiepartijen VVD en PvdA zullen niet tornen aan de werkloosheidsuitkering WW want dat zou het einde van het Sociaal Akkoord betekenen. ‘En dat is Halbe Zijlstra ook met ons eens.’

Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom zondag in VPRO-programma Buitenhof. VVD-fractieleider Zijlstra zei deze week dat het kabinet moet bezuinigen op zorg, uitkeringen en toeslagen.

Bezuinigen

FNV-voorzitter Ton Heerts waarschuwde zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed dat het Sociaal Akkoord van tafel is als het kabinet toch gaat bezuinigen op de WW. Samsom wil het akkoord niet op het spel zetten.

‘Binnen een half jaar zo’n belangrijk akkoord sluiten in zo’n moeilijke tijd, dat is niet niks. Dat moet je dus ook niet op het spel zetten.’

Ombuigingen

Het kabinet beslist in augustus waar er bezuinigd gaat worden om het Europese begrotingsdoel volgend jaar wel te halen. VVD en PvdA moeten het eens worden over zo’n 6 miljard euro aan ombuigingen.

Toen het Sociaal Akkoord werd gesloten heeft het kabinet een bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro in de ijskast gezet.