Tweede Kamer reageert geschokt op nieuw vleesschandaal

10 april 2013Leestijd: 1 minuut

De Tweede Kamer reageert geschokt op de grote hoeveelheid rundvlees die van de markt wordt gehaald omdat er vermoedelijk paardenvlees in is verwerkt. PvdA, D66 en de Partij voor de Dieren zeggen dat het vertrouwen van de consument opnieuw wordt geschaad.

Fractieleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren gaat woensdag een Kamerdebat aanvragen over het nieuwe incident.

Vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakte woensdag bekend dat de afnemers van de verdachte vleesverwerker Willy Selten in Osss ongeveer 50.000 ton vlees weer moeten opsporen en van de markt moeten halen.

De herkomst van het vlees is onduidelijk of onbekend waardoor de voedselveiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Thieme wil een debat over deze zaak omdat dit is gebeurd onder toeziend oog van de NVWA. ‘Dit is geen incident, maar het zoveelste voedselschandaal.’

Onbegrijpelijk

Ook PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers is geschrokken van het bericht. ‘Dit is het zoveelste geval van fraude met voedsel.’ Dikkers vindt het onbegrijpelijk dat Willy Selten gewoon vlees kon blijven verkopen terwijl het bedrijf eerder al in opspraak was.

Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw is het onbestaanbaar dat de bestemming van deze verdachte partij vlees onbekend is, aangezien het wel om vlees gaat dat al in de schappen ligt. Hij wil een brief van het kabinet die opheldering moet geven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.